Skip to main content

Vissza nem térítendő támogatások az állattenyésztőknek, zöldségtermesztőknek és méhészeknek

Vissza nem térítendő támogatások az állattenyésztőknek, zöldségtermesztőknek és méhészeknek

Vissza nem térítendő mezőgazdasági támogatásra jogosultak az állattenyésztők, zöldségtermesztők és a méhészek - tette közzé Facebook-oldalán Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

A kormány és az Agrárminisztérium meghozta azokat az intézkedéseket, amelyek segítik a mezőgazdaságot a koronavírus-járvány okozta helyzetben.

A termelők a bejegyzett gazdasági állás szerint kapják meg számlájukra a támogatást. Az állattenyésztők fejőstehenenként 3000 dinárt kapnak, gazdaságonként maximum 30 ezer dinárt. A juhok és a kecskék esetében 500 dinárt ad az állam. Gazdaságonként ez maximum 20 ezer dinár. A zöldségtermesztők a fóliák négyzetmétere után 25 dinárt kapnak, a keret itt 90 ezer dinár gazdaságonként. A méhészek kaptárak után kapnak segítséget, mégpedig 800 dinárt, a gazdaságonkénti legfelső összeg itt 20 ezer dinár.

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője: „Ezen kívül a minisztérium kedvező hiteleket is biztosít a termelőknek. Ez már a most működő rendszerre épül azzal, hogy még kedvezőbb kamattal biztosít az állam hiteleket. A hitelek kamatja 3 százalékos, illetve a például a nők és a 40 évtől fiatalabb gazdák esetében 1 százalékos. Egy-egy gazdaság maximum 6 millió dinárt igényelhet eszközök, gépek, felszerelések, állatállomány vásárlására. Újdonság, hogy maximum 3 millió dinárig igényelhető a gazdaság fenntartására is egy új hitelvonal. Ezen eszközök bármire költhetőek. A termelők érdeklődni azon bankokban tudnak, amelyekben a gazdaságuk pénzügyeit kezelik. A tervek szerint néhány napon belül elérhetőek lesznek ezen lehetőségek.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti