Ugrás a tartalomra

Dr Balint Pastor tražio rešavanje pitanja migranata i otvaranja granice sa Mađarskom

Dr Balint Pastor tražio rešavanje pitanja migranata i otvaranja granice sa Mađarskom

Dr Balint Pastor tražio rešavanje pitanja migranata i otvaranja granice sa Mađarskom

 Premijerka Srbije iniciraće preispitivanje situacije na mađarsko-srpskoj granici, kao i rešavanje problema naselja koja su pogođeni migrantskom krizom.

Dr Balint Pastor je izneo da se na prostoru naselja Majdan i Rabe neprestano nalazi oko 500 ilegalnih migranata. Pojava migranata pobuđuje strah u severno banatskim naseljima, gde su pretežno staračka domaćinstva, situacija je alarmantna – izjavio je republički poslanik SVM-a.

„Ovi ilegalni migranti useljavaju se ne samo u prazne kuće, već i u one gde ima ljudi. Iz nemara pale ove kuće, a tamošnji meštani su u strahu. Migrante dovoze taksisti, i mislim da bi država po ovom pitanju trebala da preduzme korake, jer je bezbednost građana najvažnija. Slična situacija je i u opštini Kanjiža, na prostoru grada Subotice, kao i u zapadno bačkim naseljima" rekao je dr Balint Pastor, šef poslaničkog kluba SVM-a u republičkom parlamentu.

Premijerka Ana Brnabić je obećala da će  pripadnici žandarmerije biti prisutni  u onim naseljima gde migranti izazivaju probleme.

„Naložiću takođe ministru unutrašnjih poslova Srbije da ukoliko je potrebno, svaki slučaj pojedinačno istraži, i ako bude potrebe poslaćemo jedinice žandarmerije, kako bi se ljudi osećali bezbednije. Dakle, na ovome ćemo i dalje neprestano da radimo i učinićemo sve što je potrebno da se naši građani osećaju bezbedno u svojim domovima, i u opštinama u kojima žive" rekla je Ana Brnabić, premijerka Srbije.
Premijerka je još dodala da je svakom migrantu mesto u prihvatnom centru.

Drugo pitanje šefa poslaničkog klupa SVM-a u republičkom parlamentu odnosilo se na uslove ulaska iz Mađarske  u Srbiju što pogađa veliki broj građana koji rade u Mađarskoj, učenike, Vojvođane koji se bave trgovinom.

„Zbog čega je i dalje potreban PCR-test prilikom povratka iz Mađarske, kada isto ovo nije potrebno onim građanima koji se vraćaju iz Severne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i ulaze u Srbiji, ili iz Bugarske koja je isto tako članica Evropske unije kao što je to i Mađarska" zapitao je dr Balint Pastor, šef poslaničkog kluba SVM-a u republičkom parlamentu.

U pogledu prelaska granice premijerka je rekla da će inicirati da Krizni štab na svojoj sednici preispita pravila za ulazak u Srbiju iz Mađarske.

„Zamoliću medicinski deo Kriznog štaba da preispita trenutne mađarske pokazatelje i parametre u Srbiji i učinićemo sve da ukoliko je bezbedno, i ukoliko ne vidimo u tome prevelik rizik, da isto ono što važi za Bugarsku, i za zemlje zapadnog Balkana, važi i za Mađarsku koja je uistinu naš najbolji parner na polju ekonomije, politike i na svakom drugom polju. Rečju, obećavam da ću raditi na ovome" rekla je Ana Brnabić, premijerka Srbije.

U prvom delu odgovora dr Balin Pastor je upozorio premijerku da onemoguće akcije taksista koji se bave krijumčarenjem ljudi, a  u drugom je zamolio da ubedi medicinski deo Kriznog štaba da popuste pravila za ulazak u zemlju iz Mađarske. Krizni štab Srbije sastaje se u petak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán