Ugrás a tartalomra

A fiatal tehetségek támogatása állami érdek

A köztársasági parlament az ifjúsági kerettörvényről vitázott

A Szerbiai Képviselőház tegnap az ifjúsági kerettörvény javaslatáról vitázott. A hatalmi koalíció, valamint a beterjesztő ifjúsági és sportügyi minisztérium úgy véli, hogy a jogszabály függvényében rendszerbelivé válna a fiatalokról való gondoskodás és a fiatalok nagyobb szerephez jutnának a társadalomban. Az ellenzék szerint a beterjesztett megoldások nem nyújtanak érdembeli megoldást a fiatalok gondjaira.

Snežana Samardžić-Marković ifjúsági és sportügyi miniszter szerint a törvényjavaslat jó alapokra épített keretet ad a fiatalok helyzetének javításához és társadalmi aktivitásuk növeléséhez.

– A törvényjavaslat felismeri a fiatalok affirmatív szerveződésének a fontosságát, lehetővé teszi az ifjúsági tevékenységek finanszírozását és teret enged a fiatalok aktív részvételének a társadalmi történésekben. A törvényjavaslatban a fiatal tehetségek ösztöndíjjal való támogatása állami érdekként van feltüntetve. Emellett előirányoztuk az ifjúsági szövetségek megalakítását. A fiatalok aktív részvételétől a társadalom különböző szegmenseiben, az ő fejlődésüktől, a bennük rejlő kapacitás kihasználásától függ minden ország fejlődése, illetve jövője. Amikor minisztériumunk megalakult, az országban még csak öt ifjúsági iroda működött, ehhez képest ma 123 ilyen iroda van az ország területén. A jövőben újabb ifjúsági irodák nyílnak majd Szerbia-szerte, többek között az önkormányzatok keretében. Mostanra mindenki felismerte, hogy az ifjúsági politizálás helyi szinten is rendkívül fontos – magyarázta a jogszabály fontosabb elemeit Samardić-Marković.

Az ifjúsági miniszter azt is elmondta, hogy az ifjúsági irodákat az átláthatóságot szem előtt tartva az állami költségvetésből támogatnák. A beterjesztett törvényjavaslat teljes mértékben lehetővé teszi a finanszírozás átláthatóságának a megteremtését, továbbá általa biztosítva lenne a pénz költésének az ellenőrzése is. A törvénytervezet alapján ki lehet majd dolgozni egy hosszú távú ifjúsági stratégiát is, tette hozzá Samardžić-Marković.

A hatalmi koalíció pártjai a miniszter asszonyhoz hasonlóan nyilatkoztak és megállapították, hogy az ifjúsági kerettörvénnyel jelentős mértékben javulna a szerbiai fiatalok helyzete.

A Szerbiai Szocialista Párt képviselői szerint a törvénytervezet elfogadása után végre lehet majd hajtani a fiatalokról szóló stratégia akciótervét. A jogszabály elfogadásával a szerbiai fiatalok élete minőségibbé válhat, ennek folyományaként pedig várhatóan kevesebben hagynák el közülük az országot és a társadalom húzóerejévé válnának, vélik a szocialisták.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a kisebbségi közösségek fiataljainak specifikus gondjaira hívta fel a képviselők figyelmét. Kovács elmondta, hogy a kisebbségi közösségek ifjabb korosztályát még inkább érinti a munkanélküliség, mint a többségi nemzetet. Emellett komoly probléma a bonyolult diplomahonosítási eljárás is, közölte Kovács.

A Liberális Demokrata Párt elvben támogatja a jogszabályt, ugyanakkor több módosítási indítványt is benyújtottak, mivel a kormány javaslata szerintük nem elegendő a fiatalok helyzetének a javításához.

– Szerbia az az ország, ahol a legképzettebb és legintelligensebb emberek pakolják össze koffereiket és hagyják el az országot. Ez a helyzet csak akkor változik meg, ha a kormány érdemben módosítja a politikáját – hangsúlyozták az LDP képviselői.

A többi ellenzéki párt hevesebben támadta a beterjesztett törvényjavaslatot. A Szerb Haladó Párt szerint a jogszabály alapjában véve, illetve jelenlegi formájában rossz, mivel nem tér ki a társadalmi élet legfontosabb területeire: az oktatásra, a függőségi betegségekre, a munkanélküliségre és a bűnözésre.

– Szó sem esik az oktatásról vagy az elhelyezkedés körüli nehézségekről, sem pedig arról, hogyan lehetne megakadályozni a fiatalok elvándorlását az országból. Emellett nem említik meg, hogyan vehetné fel a harcot az állam a kábítószer-, illetve alkoholfüggőséggel, valamint a bűnözéssel – állapította meg Borislav Pelević, az SZHP képviselője.

Samardžić-Marković erre azt válaszolta, hogy a törvényjavaslat megírásában fiatalok is részt vettek és nem kérték, hogy a jogszabályban szó essék a munkanélküliség, a függőségi betegségek és a bűnözés kérdéséről.

A Szerbiai Demokrata Párt megítélése az, hogy a kormány nem tért ki a fiatalok legalapvetőbb problémáira. Az SZDP szerint az államvezetés legfontosabb feladata megakadályozni a fiatalok elvándorlását, illetve visszacsalogatni Szerbiába a már kivándorolt tehetségeket.

A Szerb Radikális Párt még ennél is radikálisabb hangot ütött meg, és a szerbiai fiatalokra nézve megalázónak nevezte a jogszabályt. A radikálisok szerint a kormánynak egy célja van a törvénnyel: saját soraiba csalni a fiatalokat.

Magyar Szó

Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP