Ugrás a tartalomra

Közművek és közbiztonság

Csóka község helyi közösségeiben a márciusi választások előtt számos feladat vár megoldásra – A falvak az önkormányzat hatékonyabb támogatására számíthatnak

 

Csóka polgármestere, Balázs Ferenc a községi tanácsban Törtei Jánost a helyi közösségek és az önkormányzat közti kapcsolattartással bízta meg. A községi tanács tagjától az iránt érdeklődtünk, hogy az eltelt hat hónapban milyen fontos, a község polgárainak mindennapjait érintő kérdések merültek fel, mik a legfontosabb, megoldásra váró feladatok a község falvaiban.

– Kinevezésem után az első feladatom volt összehívni a helyi közösségek elnökeit, hogy felmérjük, szűkebb környezetükben melyek a legaktuálisabb feladatok, amelyek megoldásra várnak. Ezt követően havonta mindig másik helyi közösségben tartunk megbeszélést, amelyekre a helyiek elvárásait figyelembe véve meghívjuk valamelyik közvállalat, intézmény vagy a rendőrállomás vezetőjét, igazgatóját. Hódegyházán az állami földek bérbeadása volt a fő téma, amelyről a polgárokat az önkormányzat részéről Sövényházi Éva tájékoztatta. Szanádra a rendőrállomás parancsnoka tartott velem, itt többek között a közbiztonságról, a faluban megjelent kábítószer problémájáról tárgyaltunk. A parancsnok a helybeli lakosság együttműködését kérte, hogy a bűnözés minden formája ellen eredményesen és hatékonyan tudjon fellépni a rendőrség. A többi helyi közösségben is felmerült a közbiztonság kérdése, a polgárok szeretnék, ha a rendőrség sűrűbben járőrözne a kisebb falvakban is. Különösen Egyházaskéren és Feketetón, ahol sok az üres, lakatlan ház és ingatlan, amelyek gyakran a betörések célpontjai. Egyházaskér az egyetlen település, ahol nincs megfelelő helyiség a kulturális és egyéb közösségi rendezvények megtartására. Az önkormányzatban a polgármesterrel az élen mindent megteszünk azért, hogy ha az idén nem is, de jövőre befejeződjön az évek óta feldúlt állapotban lévő művelődési ház adaptálása.

A helyi közösségek elnökeivel kezdeményeztük, hogy a közlekedési rendőrök ne büntessék a kerékpárosokat, amennyiben hiányos a járművük felszereltsége. Az akció lényege, hogy az önkormányzat és a helyi közösségek fele-fele arányban hozzájárulva tavaszra láthatósági mellényeket és kerékpárlámpákat vásárolnak nagyobb számban, amelyeket azután a helyi közösségek területén közlekedésbiztonsági akciók keretében a rendőrök büntetés helyett szétosztanak a kerékpárosok között. Ezzel a közlekedésbiztonság javítására törekedünk.

Padén a Csóka Kommunális Közvállalat igazgatójának a bekapcsolásával a falu közműveivel foglalkoztunk legtöbbet. Évek óta felújításra vár a falu vízvezeték-hálózata, megoldatlan a kommunális hulladék összegyűjtése és elhelyezése. A kommunális vállalat hamarosan szemétszállító tehergépkocsit fog kapni, így lehetővé válik a falvakban is legalább kéthetente a szemét begyűjtése és elszállítása.

Tiszaszentmiklóson jártunk utoljára, ahol az egészségház igazgatónője volt a vendég. A lakosság egészségügyi ellátásával a polgárok javarészt meg vannak elégedve. Ebben a faluban a közelmúltban adták át a felújított egészségházat. Az igazgatónő megígérte, hogy a Feketetóhoz tartozó Kanizsamonostorra is hetente ki fog járni egy terepes egészségügyi nővér, akihez bizalommal fordulhatnak a helybeli polgárok – mondta többek között Törtei János, a községi tanács tagja, aki január 29-én a feketetói helyi közösséget keresi fel a rendőrállomás parancsnokával együtt.

Csóka községben március 17-ére írták ki a helyi közösségi választásokat, javában tartanak az előkészületek. A pártok helyi közösségi szinten is megmérettetnek, fokozottabb kampányolás, kampányrendezvények február folyamán várhatók. 

 

Szerző (Forrás)
Gergely József, Magyar Szó
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben