Ugrás a tartalomra

A könyvtárnak szánt helyiséget nem adják bérbe

A horgosi művelődési ház újjáépítési ügye évek óta húzódik, néhány hónappal ezelőtt azonban újabb fejlemények borzolták a kedélyeket. Kiszivárgott az információ egy lehetséges beruházóról, aki az új helyiségben igényt tartana a könyvtár helyiségére.

A helyi közösség tanácsának végleges döntése értelmében, melyet zárt ajtók mögött hoztak meg, az épületet az eredeti tervek szerint építik fel, és a könyvtár az új földszinten kap helyet. Mivel korábban a tanácstagok között is nézeteltérés alakult ki a bérbeadásról, felvetődik a kérdés, hogy mi alapján hozták meg döntésüket. Krekuska Róbert tanácstag és a VMSZ helyi szervezetének elnöke erről így nyilatkozott:

– A tanácstagok saját körzetükben keresték fel a polgárokat, kikérték véleményüket, majd ezután közös látogatást tettek a készülő épületben. Az ezt követő tanácsülésen olyan határozat született, hogy a bérletre ajánlatot tevő cég kérését nem hagyják jóvá.

A hónapok óta húzódó ügy kimenetelét befolyásolva eközben a helyi könyvtáros, Virág Ibolya magánkezdeményezésbe fogott, s a tanácshoz egy kérelmet nyújtott be, melyet 15 helyi intézmény és civil szervezet, köztük az általános iskola és az egyház is támogatott.

Azzal a kérelemmel fordultak a tanácshoz, hogy döntésüket az eredeti célkitűzés értelmében hozzák meg, és a könyvtárnak szánt helyet ne adják bérbe. Krekuska Róbert arra a kérdésre, hogy érkezett-e a tanácshoz kérelem, így felelt:

– Több kérelem is érkezett a tanácshoz, pró és kontra érvekkel egyaránt. Természetesen, ami a testület eddigi munkáját is jellemezte, ezeket a kérelmeket a tanács minden esetben áttekinti is figyelembe veszi.

Takács József tanácstag, aki végig a bérbeadás ellen lépett fel, erről így nyilatkozott:

– A tanács ülésén titkos szavazással 6:3 arányban a könyvtár eredeti helyének megtartása mellett voksoltak a tanácstagok. A tanács elé két kérelmet terjesztettek, az egyikben az állt, hogy a könyvtár az eredeti tervek szerint épüljön fel. Ezt a település valamennyi intézményének és civil szervezetének elnöke aláírta és pecséttel látta el.

A másik kérelem, melyet a helyi közösség elnöke elénk tárt elektronikus úton, közösségi portálról érkezett egy magánszemélytől, aki arra kérte a tanácstagokat, hogy a munkahelyhiány miatt fogadják el a bérbeadás ajánlatát.

Mivel a döntést titkos szavazással hozták meg, pontosan nem tudni, mely érvek győzték meg a tanácstagokat. Krekuska Róbert tanácstagot, aki egyben a helyi közösség pályázatíró bizottságának elnöke is, megkérdeztük, mik a lehetőségek a művelődési ház fenntartására, berendezése anyagi hátterének megteremtésére.

– Ha a művelődési házat pályázatok útján szeretnénk bebútorozni, ahhoz önrészt kell biztosítani. Ezt helyi járulék hiányában a település nehezen tudja előteremteni, így szükség lesz Magyarkanizsa önkormányzatának támogatására.

Az előző években ez gond nélkül realizálódott, és a jövőben sem látom ennek akadályát. Emellett Magyarországról több ízben nyert a helyi közösség vissza nem térítendő támogatást, melynek köszönhetően többek között 300 új szék várja, hogy elfoglalja helyét az épülő színházteremben.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kozma Rita
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása