Ugrás a tartalomra

Tizenkét kórus zengte a dalt

A hétvégén Adán rendezték meg tartományunk magyar kórusainak találkozóját

Vasárnap délután tizenkét kórus adott hangversenyt az adai Szentháromság katolikus templomban a Vajdasági Magyar Kórusok XIV. Találkozóján, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a húszéves fennállást ünneplő, helyi Musica Humana kamarakórus szervezésében tartottak meg.

A kóruspódium része a XX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok programsorozatnak, és egyben vándorrendezvény is, így minden évben más helyszínen tartják meg, ezúttal Ada és a Musica Humana kamarakórus volt a házigazda.

A rendezvényen a vendéglátók részéről Szauer Miklós plébános, a Musica Humana kamarakórus tagja köszöntötte a vendégeket az 1795-ben felszentelt Szentháromság római katolikus plébániatemplomban. Ezután a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársa, Raffai Ágnes olvasta fel Dudás Károly elnök köszöntőjét, aki betegség miatt távol maradt a kóruspódiumtól.

– Az első találkozón még csak öt kórusunk vett részt mintegy száztíz taggal, az évek során a részt vevő kórusok száma tizenkettőre, a dalosoké háromszáz fölé emelkedett. Nagyot változott a világ: vállalni mertük, vállalni merjük önmagunkat.

S ez a vállalás minőséget teremtett: jó néhány olyan kórusunk van már, amely a Kárpát-medencei megmérettetéseken is derekasan megállja a helyét. Teljesítményükkel nemcsak kórusmozgalmunkat, hanem egész közösségünket erősítik. Köszönet nekik érte – hangzott el Dudás Károly köszöntőjében.

A kórustalálkozón tizenkét vajdasági kórus lépett fel három-négy kórusművel. A vendéglátó mellett bemutatkozott az újvidéki Kapisztrán Ferences ifjúsági kórus, az óbecsei Schola Cantorum, a temerini Juventus énekkar, a magyarkanizsai Cantilena kamarakórus, a kúlai Bartók Béla kamarakórus, a hajdújárási Advent kórus, a kúlai Bartók Béla vegyes kar, az újvidéki Petőfi Sándor vegyes kar, a királyhalmi Parlando női kar, a kúlai Cantilena női kar és a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus.

A találkozó a kórusok közös énekével zárult Esterházy Pál halálának 300. évfordulója alkalmából: Konrád Emma vezényletével a Pange Lingua című Esterházy-művet adták elő.

A következő kórustalálkozót 2014 októberében Temerinben rendezik meg.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, csin
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben