Ugrás a tartalomra

Hivatalosan is megkezdődött az Interetno Fesztivál

A világ immáron tizenharmadik alkalommal érkezett Szabadkára, és telepedett le a Városház előtt felállított Etnopolisban. A csütörtöki nulladik nap után pedig pénteken este hivatalosan is megkezdődött a 12+1. Interetno Fesztivál, melyet a babona miatt csak így emlegetenek, s melyet a hagyományokhoz híven idén is a 8 résztvevő ország táncosainak felvonulása nyitott meg.

Ámbár idén a fesztivál nulladik nappal is bővült – megnyílt a Borutca és a kirakodóvásár is, és már péntek délelőtt megkezdődtek a programok, a világzenei kisszínpadon pedig a közkedvelt Juhász zenekar biztosította a jó hangulatot – legtöbben most is a nyitóceremóniára voltak kíváncsiak.

A megnyitón felszólalt Nyilas Mihály, a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, aki a kitűnő fesztiváli hangulatot méltatta, mely szerinte az idei Interetno sikerét jelzi.

Ezt követően Maglai Jenő, Szabadka város polgármestere nyitotta meg a rendezvényt. Mint hangsúlyozta, a fesztivál immáron hagyománnyá vált, és a tisztségviselők kötelezettsége az, hogy továbbra is gondját viseljék és segítsék annak megerősödését és fejlődését.

A hazai néptánccsoportok mellett érkeztek vendégek a szomszédos országokból: Magyarországról, Romániából és Macedóniából, valamint a távoli Costa Ricából, Lettországból, Észak-Ciprusról és Olaszországból is. Így az egymást követő négy estén keresztül, a Táncpanoráma keretein belül az autentikus magyar tánccsoportok mellett az egzotikus tájak táncművészei is bemutatkoznak majd.

Ebben az évben is gazdag és színes műsor várja azokat, akik Etnopolisba látogatnak, melynek szimbolikus polgárává is válhatnak, ha megvásárolják az oda szóló útlevelüket. Az útlevél a fesztivál teljes programja és néhány rövid ismertető mellett egy nyereményszelvényt is tartalmaz.

A szervezők idén is gondoskodtak a jó hangulat megteremtéséről: a Borutca és a kirakodóvásár mellett minden délután az Aranykapu játszóház várja a legkisebbeket, de lesznek még gólyalábasok, bábjátékok valamint a középkori hagyományokat is felelevenítik majd. Késő esténként – az aktuális koncert után – pedig a Népkörben a Fesztiválklub keretében minden nap más ország fellépői perdítik majd táncra az érdeklődőket.

A további napok részletes programja az Interetno Fesztivál honlapján a www.interetno.net/hu/ oldalon található.

Szerző (Forrás)
Huszka Lilla, Vajdaság Ma
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben