Ugrás a tartalomra

Kishegyesen tartották meg a IV. Óvodapedagógiai Konferenciát

„Magyarul álmodunk és álmainkat soha nem szabad feladni!” – mondta Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának elnöke Kishegyesen, a IV. Óvodapedagógiai Konferencia megnyitóján. Az anyanyelv nemzetünk számára elidegeníthetetlen jog. Nekünk, kik ápoljuk, védjük, óvjuk, kötelességünk is. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségűnek tartja azt, hogy gyermekeink magyar intézményekbe járjanak. – mondta még többi között Perpauer a községháza zsúfolásig megtelt nagytanácstermében.

„Beiskolázás anyanyelven a tudományos érvek tükrében” címmel tartották meg Kishegyesen a IV. Óvodapedagógiai Konferenciát a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete szervezésében. A megjelenteket a szervezők nevében Dr. Szőke Anna, az egyesület elnöke köszöntötte, majd házigazdaként Mohácsi Zoltán, Kishegyes Község alpolgármestere. A konferenciát megtisztelte jelenlétével Lovas Ildikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának elnöke és Linka B. Gabriella, az MNT kulturális bizottságának a tagja.

Prof. Dr. Göncz Lajos, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának nyugalmazott egyetemi tanára: Beiskolázás anyanyelven a tudományos érvek tükrében címmel tartotta meg nyitóelőadását. Göncz tanár úr elmondta, fontos, hogy már óvodás kortól anyanyelven tanuljon a gyerek. Ugyanakkor a másodnyelv tanulására a legfogékonyabb a 4-8 év közötti korosztály, ezért már ekkor meg lehet kezdeni a környezetnyelv tanulását, de nem az anyanyelv rovására. Mgr. Takács Izabella, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar asszisztense: Az anyanyelvfejlesztő játékok az iskola-előkészítés aspektusából címmel értekezett. Erdély Lenke, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója: Milyen nyelven tanuljon gyermekünk? címmel tartott előadást. Erdély Lenke kifejtette, nagyon fontos, hogy ne csak az óvodában, hanem általános- és a középiskolában is anyanyelven tanuljon a gyerek, mert így a szakkifejezéseket is anyanyelvén tanulhatja. Ugyanakkor, kutatások bizonyítják, hogy a kétnyelvű emberek szövegértése jobb, a tanulási folyamatban is jobb eredményeket mutatnak fel, ezért ajánlott a környezet nyelvét is megtanulni. Aki pedig két nyelvet beszél – a szintén kutatások által alátámasztott adatok szerint – könnyebben megtanul egy harmadik nyelvet is. Az európai normák szerint egyébként ma már az anyanyelve és szűkebb környezet nyelvének ismerete mellett ajánlatos egy világnyelv ismerete is – fejtette ki Erdély Lenke.

A továbbiakban Kisimre Szerda Anna, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ néptáncpedagógusa: A népi játékoktól a magyar nemzeti önazonosságig címmel értekezett. Dr. Szőke Anna: Otthon magyarul beszélünk című, a szórványmagyarságban végzett kutatások tapasztalatait összegző előadása zárta a konferenciát, melyet igen komoly érdeklődés övezett. Mintegy száz óvodapedagógus vett részt a munkában. Dr. Szőke Anna elmondta, hogy az első két konferenciát Újvidéken, a harmadikat Szabadkán, a negyediket most a kettő között félúton, Kishegyesen szervezték meg. Az ilyen konferenciákon mindig komolyabb horderejű témákat dolgoznak fel. Ezúttal az anyanyelvű oktatás témakörét a meghívott előadók különböző nézőpontokból közelítették meg. A konferenciát Dudás Kata topolyai népdalénekes produkciója tette ünnepélyesebbé.

Szerző (Forrás)
Tóth Péter, Vajdaság Ma
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán