Ugrás a tartalomra

Töröktopolya: Betonjárda vezet az új hittanteremhez

Megújult a töröktopolyai Nagyboldogasszony templom udvara. A beruházásnak köszönhetően új hittanterem áll a gyermekek rendelkezésére.

A Mária kegyhelyként ismert 118 éves templom udvara a Vajdasági Magyar Szövetség jóvoltából 30 méternyi új betonjárdával, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával pedig új hittanteremmel gazdagodott. Ács Erzsébet, Töröktopolya: „Nagyon vártuk már ezt a mai napot, nagyon is készültünk, mert nagyon sokat jelönt ez a kis falunknak, hogy ilyen sokan összejöttünk, először is a szentmisén, utána pedig egy kis agapét fogunk rendezni, mivel a templomunk, vagyis a falunk kapott egy új utat, amely az új hittanteremhez vezet. Ez már azt jelenti, hogy valami megmozdulást éreztünk a faluban.”

A 600 lakost számláló Töröktopolyának a XX. században sem volt helyben élő plébánosa. A szentmiséket hét éve a törökbecsei plébános celebrálja.

Mellár József, plébános: „Egy új utat avatunk most föl. Ennek a jelentősége is sokat bír, hiszen oda tudunk, hozzá tudunk közelíteni ehhez a hittanteremhez, s ha lehet használni a hasonlóságot, a Jézus az út, az igazság, az élet.

A hittanteremben Jézussal ismerkedünk meg, s az úton jutunk hozzá. Bízunk benne, hogy a gyermekek a Jézushoz való utat nem csak megtalálják, hanem az út által eljutnak az örökkévalóságba is. Ilyen gondolatokkal avatjuk mi fel, vagy nyitjuk meg ezt az új utat és a főbejáratot a templomudvarban.”

A töröktopolyai templom 1899-ben készült el. Később számtalan tatarozást végeztek rajta, a leglátványosabb a mennyezetének a felújítása volt.

A kazettás mennyezetű templomok mintájára kalotaszegi díszítőelemek felhasználásával újították fel, 1991-ben készültek el vele. Dobai János, tartományi segédtitkár: „Most, amikor a magyar közösség állandóan fogy és fogy, akkor egy ilyen kisközösség számára egy ilyen beruházás, betonút, hittanterem, nagyon sokat jelent, hisz bármi épül, különösen itt, a szórványban, az mind a mi fennmaradásunkat szolgálja. Bánáttopolya zarándokhely, ezért ennek külön jelentősége van, hiszen nem csak a helybelieket fogja ez szolgálni, hanem mindazokat, akik különösen Bánátból, de az egész Vajdaságból is idezarándokolnak évente legalább egy-két alkalommal.”

A bánáti településen a háziasszonyok a vendégeket hagyományos kalácsokkal várták, abból kifolyólag, hogy a 350 katolikus hívőt számláló magyar közösségnek a beruházás megvalósulása ünnepnap. Talpai Sándor, segédpolgármester, Nagykikinda: „A templomot próbáltuk legelőször, ez volt az óhaja az itt lévő magyarságnak, hogy a templom bejáratait csináljuk meg. Tavalyelőtt az egyik oldalt betonoztuk ki, az idén a másik oldalt, köszönhetően mindezt annak, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség hatalmon van a kikindai önkormányzatban.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán