Ugrás a tartalomra

250 éves a magyarkanizsai Szent Őrangyalok-templom

Hálaadó szentmisét tartottak ma a magyarkanizsai Szent Őrangyalok-templomában, az épület ugyanis 250 éve ékesíti a város központját.

A magyarkanizsai nagytemplom 1768-ban épült késő barokk klasszicizáló stílusban, ebben az évben nyitotta meg kapuit a is hívek előtt. Az évforduló kapcsán megtartott ünnepi szentmisére Zapletán Géza magyarkanizsai esperes-plébános buzdító beszéddel készült a hívőknek. „Remélem, hogy ez a közösség amely itt van, és amelyről az a véleményem, hogy továbbra is egy élő közösség, a jövőben is tud fejlődni, gyarapodni, és hogy itt még a hívők nagyon sokáig meg tudják tölteni ezt a templomot.”

A misét Pénzes János szabadkai megyéspüspök szolgáltatta.

A templom a 250 év alatt többször is megsérült, leégett, de mindannyiszor újjáépítették, hiszen a közösségnek is nagyon fontos, ezért az önkormányzat is kiemelt figyelmet fordít megtartására, így idén az orgona felújítását szorgalmazzák, amelyre több mint fél millió dinár támogatást nyújtottak a templom részére - mondta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere. „Minden egyes tevékenység, legyen az külső-belső épület felújítás, vagy legyen az hangszer felújítás, vásárlás, vagy éppen az egyházi tevékenységhez kötődő program és megemlékezés, az önkormányzatnak lehetőségeihez mérten ebbe a tevékenységbe pénzügyi szempontból is részt kell vállalni, hiszen a közösség így teljes.”

A jubileum kapcsán kiállítás is nyílt a templomban, amelyen különböző Magyarkanizsához köthető egyházi okiratokat, valamint papi öltözeteket tekinthettek meg az érdeklődők.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben