Ugrás a tartalomra

Épülhet a palicsi wellnessközpont

A költségvetésről vitáztak a képviselő-testületben – Emelkednek a közműdíjak

A szabadkai városi képviselő-testület keddi, 19. ülésének középpontjában a 2018-as városi költségvetés január elseje és szeptember 30-a közötti időszakban történő megvalósulása, az éves költségvetésről szóló rendelet módosítása, a kommunális közvállalatok tervezett árdrágítása, illetve több közvállalat igazgatójának kinevezése szerepelt.

Az 59 képviselő jelenlétével megtartott ülésen már az első napirendi pont, Szabadka Város költségvetésének az év első háromnegyedében történt megvalósításáról szóló beszámoló elfogadása kapcsán számos hozzászólás érkezett mind a hatalmi koalíció, mind az ellenzék részéről. A vita során az ellenzék elsősorban a költségvetésnek a tervezettnél alacsonyabb mértékű megvalósításával érvelt, amely sem a bevételek, sem a kiadások oldalán nem érte el az egész évre vonatkozó tervezet 75 százalékát. A körülbelül 55 százalékos megvalósulás azonban a hatalmi koalíció tagjainak elmondása szerint jónak tekinthető, már csak azért is, mert az az elmúlt öt év adott időszakában ennél alacsonyabb volt, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a bevételek és a kiadások a legnagyobb százalékban az év utolsó negyedében valósulnak meg. Mint mondták, a költségvetés megvalósulásáról csak az év végén kaphatunk reális képet, de az a tény, hogy a város a 2014-es szinthez képest 36 százalékkal több pénzeszközzel rendelkezik, azt bizonyítja, hogy a városvezetés jól végzi a dolgát. A vita során arról is szó esett, hogy a kommunális közvállalatok bevételét milyen mértékben kell a városi költségvetésbe utalni. A második napirendi pont, vagyis a Szabadka Város éves költségvetésének második módosításáról, illetve kiegészítéséről szóló rendelet elfogadása tovább mélyítette a vitát. Utóbbi napirendi pont kapcsán elsősorban a város nagyberuházásai kerültek szóba, többek között a Népszínház rekonstrukciója, az úgynevezett Y-elágazás, illetve a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzésére vonatkozó projektum. Az ellenzék meglátása szerint ezen projektumokat évről évre halogatják, míg a hatalmi koalíció meglátása szerint ennek objektív okai vannak.

A vitán felszólalók között volt Szabadka polgármestere, Bogdan Laban is, aki újságírói kérdésre elmondta, hogy a költségvetésről szóló rendelet módosítására elsősorban a tartományi és köztársasági szintekről érkezett támogatások miatt került sor, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az éves költségvetésről szóló tervezet megvalósulása az év végén eléri a 90 százalékot.

– Tartományi és köztársasági szintekről az elmúlt két és fél évben körülbelül 3 milliárd dináros támogatás érkezett. Mindazon nagy értékű beruházások, amelyeket korábban úgy ismertek, mint amelyek sohasem készülnek el, megvalósítása jól halad. Az Y-elágazásnak a Zombori út és az autópálya közötti szakasza hamarosan elkészül, és jövőre a kelebiai határátkelőhelyet és a 10-es korridort is összekötjük. A Népszínház rekonstrukciójára jelen pillanatban 500 millió dinár áll a rendelkezésünkre, aminek egy részét az idén fogjuk elkölteni, míg a legnagyobb hányadát 2019 első felében. A közelmúltban lezárult a palicsi wellness- és spaközpont kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatunk, és december folyamán megtörténhet az alapkő letétele – mondta a polgármester.

A hatalmi koalíció részéről Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője elmondta, hogy a város az év első kilenc hónapjában 4,1 milliárd dinár bevételt könyvelhetett el, és a megvalósulás mértéke arra utal, hogy az éves tervezet túl optimista volt.

– Ha a tavalyi évet vesszük figyelembe, megállapíthatjuk, hogy 2017 azonos időszakához viszonyítva körülbelül 10 százalékkal több bevételt könyvelhettünk el. A költségvetés módosítását szintén az optimista tervezés, ugyanakkor más objektív okok tették szükségessé – mondta Nágel.

Az ellenzék részéről Saša Vučinić, a Demokrata Párt képviselője is többször felszólalt.

– Nem támogattuk a költségvetés módosítását, hisz meglátásaink szerint azt a nem elég körültekintően elkészített költségvetési tervezet tette szükségessé. Erre utal az alacsony megvalósulás is. Véleményem szerint az év végére igen komoly hiány is mutatkozhat – mondta Vučinić.

A keddi ülésen a képviselők jóvá hagyták hat közvállalat igazgatójának kinevezését is. Változás egyedül a Stadion Kommunális Közvállalat esetében történt, ahol a korábbi igazgatót, Tóth Róbertet, négyéves mandátumának leteltével Tamara Dimitrioski, okleveles közgazdász váltja.

A képviselő-testület ülésén vita alakult ki a Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat 2018. évi működési tervének módosításáról is, amelynek fókuszában a közvállalat december elsejére tervezett áremelkedése szerepelt. A vita során, amelyben részt vett a Távfűtőművek igazgatója, Dervo Ahmetović is, szó esett arról, hogy a városi központi fűtés a drágítás ellenére még mindig a legolcsóbb Szerbiában, hogy a közvállalat annak ellenére, hogy szükségesnek érzi a drágítást, az elmúlt években nyereségre tett szert, illetve a pártfoglalkoztatás kérdése is szóba került.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em (Foto:subotica.info)
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben