Ugrás a tartalomra

A magyar megmaradás termei és tornyai

Dr. Semjén Zsolt a VMSZ-kampány keretében Nyugat-Bácskába látogatott
A magyar megmaradás termei és tornyai

December 13-án Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes a Vajdasági Magyar Szövetség kampányában való részvétele keretében Nyugat-Bácskába látogatott. Csonoplyán a Magyarország Kormánya támogatásával kialakított hittan-, illetve közösségi termet látogatták meg, Doroszlón pedig a Szent Imre herceg-templomban a felújított torony szentelésén vettek részt.

Semjén miniszterelnök-helyettes a magyarság megmaradása szempontjából jelentős felújítások támogatásával kapcsolatosan az alábbiakat hangsúlyozta:

– Az egyházi intézményrendszer mindig szoros összefüggésben van a magyarsággal és az is nyilvánvaló, hogy egyszerre vagyunk tagjai a nemzetünknek és tagjai az egyházunknak. Az, hogy magyar nyelvű szentmise, hitoktatás legyen, nemzeti szempontból is ugyanolyan fontos, mint hogy magyar énekeket, néptáncot tanuljunk, sőt, spirituálisan még fontosabb is. Természetes, hogy a magyar állam támogatja a templommegújulásokat, hittantermek kialakítását. Büszkén mondom, hogy a Kárpát-medencében 2010 óta közel 4000 templomot tataroztunk át teljesen és köztük legalább 200 teljesen újat építettünk fel. A csonoplyai hittanterem felújítása azért is nagyon jelentős, mert helyben nincs magyar iskola, így a magyar nyelv ápolásának is legfontosabb helyszíne ez a közösségi terem. Mindez a magyar megmaradást jelenti. A magyar állam értelme és célja, hogy a magyar nemzet megmaradjon és javuljon minden magyar ember életminősége – mondta a miniszterelnök-helyettes.   

Csonoplyán ft. Hajdú László helyi plébános, továbbá Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke fogadta a rangos delegációt, köztük Csallóközi Esztert, a Szabadkai Főkonzulátus főkonzulját, Dr. Pásztor Bálintot, a VMSZ megbízott elnökét, köztársasági listavezetőt, Juhász Bálint tartományi listavezetőt,  Kovács Elvirát, a párt alelnökét, Vicsek Annamária, Bájity Borisz, Lálity Urbán Emese, dr. Úri Emese köztársasági képviselőjelölteket, Fremond Árpádot, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Szakállas Zsolt, Pintér Anna-Mária, Dubacz Éva, Madarász Áron tartományi képviselőjelölteket, továbbá az MNT tagjait és Zombor Város és Apatin község megjelent tisztségviselőit.

A csonoplyai plébánia felújított közösségi termében a vendégek beszélgettek az eredményekről, a közösségben felmerülő problémákról és azok megoldási lehetőségeiről. Egyebek mellett elhangzott, a beruházásnak köszönhetően újjáéledt a csonoplyai szórványközösség, és még a környező települések magyar ajkú fiataljai is részt vesznek az egyházi eseményeken, hagyományőrző programokon.

A jó idő beköszöntével a szabadidős programok közkedveltebbek a gyermekek körében, amely helyszín biztosításához a templomkertet körül határoló kerítést felújították a gyermekek védelme érdekében, ahol immár szabadtéri játékokat szerveznek.

A találkozót a helyi anyanyelvápoló csoport tagjainak rövid műsora tette hangulatosabbá.

Doroszlón a Szent Imre herceg templomban ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost, helyi plébános fogadta a küldöttséget. Az ünnepségen megtudtuk, a templom tornyának a felújításához Magyarország Kormánya 15 millió forint támogatással járult hozzá. Megvalósult a templom toronysisakjának újra bádogozása, a templomtorony és homlokzat teljes vakolatának leverése és újra malterozása, valamint a torony és a homlokzat külső festése.   

A plébános atya a hívek körében mondott köszönetet a támogatásért, majd megáldották a tornyot. Közreműködött a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak egy csoportja valamint a templomi kórus.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Vajdasági Magyar Szövetség mellett való kiállásról, a közelgő választásokon való részvétel fontosságáról a következőképpen nyilatkozott:

– Pásztor István elnök úrnak meghatározó szerepe volt a magyar nemzetpolitika a  kialakításában, sőt abban a fantasztikus eredményben, amely a Vajdaságban a magyar kulturális autonómia megvalósulását jelenti, és a minden képzeletet felülmúló magyar-szerb megbékélés tekintetében is. A magyar állam természetes módon minden külhoni magyar közösséget támogat, de azt látni kell, hogy egész más minőségben tud megvalósulni ez a támogatás, ha olyan intézményrendszer van, amely képes fogadni és szervezni a magyarországi támogatásokat. A VMSZ ilyen. Akkor tudja a párt betölteni ezt a szerepet, ha meghatározó súllyal van jelen Belgrádban és Vajdaság képviselőházában is. Minden szavazat számít. Akkor tudjuk Magyarországról is minden módon, gazdaságfejlesztéssel, indentitásmegőrzésben is támogatni a Vajdaságot, ha a VMSZ meghatározó súlyt tud képviselni. Ez pedig akkor lehetséges, ha mindenki elmegy voksolni és támogatni azt a közjogi hátteret, amely a magyar megmaradást szolgálja – szögezte le Semjén Zsolt. 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, LMT, szab
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása