Ugrás a tartalomra

Vízkezelő berendezést mutattak be Zentán

Vízkezelő berendezést mutattak be Zentán

 Zentán bemutattak egy vízkezelő kísérleti berendezést. A projekten 5 éve működik együtt a magyarországi Kristály Kft. és Zenta Önkormányzata.

A cél, hogy a víz minősége megfeleljen a szerbiai szabványoknak, és alapot biztosítson a vízgyár felépítésének.
 

A beüzemelt berendezés célja a település ivóvízellátásának meghatározása, emellett az arzénmentesítés, a szerves anyagok csökkentése, a gázmentesítés, valamint a fertőtlenítés és a biológiai stabilizáció.

Tamás Tünde, víztechnológia és fejlesztési igazgató, a projekt vezetője, Kristály Kft.: „Ez az elképzelt technológiának a modellezése, itt a valós körülmények között, a szolgáltatott vízből egy kis részáramot elveszünk és azon lemodellezzük a technológiát. A kezelt víznek a minőségét ellenőrizzük.”
 

A település vize most is iható, de vannak benne anyagok, amelyek még nem felelnek meg a szerbiai szabványoknak. A félüzemi kísérlettel egy teljes körű tanulmányt szeretnének készíteni, amely alapot biztosít a vízgyár felépítésének.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „A folyamatos működését valószínűleg májusban kezdi meg ez a berendezés. Maximum féléves működés után fogjuk ismerni azokat a dolgokat, hogy ezek az előrelátott tisztítási módszerek megfelelnek-e, hogy a zentai ivóvíz a szerbiai szabványok keretein belül kerüljön.”
 

Ez a projekt és a berendezés egy Magyarország és Szerbia közötti partnerkapcsolatnak köszönhető. A technológiai optimalizálás sorozatának elvégzésekor és a laboratóriumi ellenőrzések után, a források segítségével egy vízgyár felépítését tervezik.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Nagyon fontos azoknak a technológiáknak a beépítése, amik a vízminőség javítását biztosítják. Itt egy ilyen berendezést látunk, és ez azért fontos, mert a szomszéd ipari park másik oldalán az a cég, amely ezt a berendezést megmutatta, saját céget kíván létrehozni itt Zentán.”
 

A cél, hogy ezeket a berendezéséket itt gyártsák le, és hogy számos helyen tudjanak javítani az ivóvíz minőségén, hiszen Vajdaság szerte sok településen szennyezettek a felszíni vizek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika