Ugrás a tartalomra

Rekordszámú vajdasági szavazópolgár adta le voksát

Rekordszámú vajdasági szavazópolgár adta le voksát

 Az országgyűlési választásokon a levélszavazatok 20 százalékát a vajdasági kettős állampolgárok adták le – hangzott el ma Budapesten A választások Szerbiában - magyar vonatkozások című konferencián.

Az eseményen Pásztor István és Potápi Árpád János ismertette a választási részeredményeket.

Vasárnap este óta a VMSZ nem szám, hanem politikai mandátum- mondta Pásztor István Budapesten a választási részeredményekről szóló konferencián. A VMSZ elnöke kiemelte, a Szerb Haladó Pártnak és a VMSZ-nek megvan a 126-os többsége, a VMSZ 6 mandátumra számít a szerbiai köztársasági parlamentben.

Pásztor István a magyar országgyűlési választások kapcsán kiemelte, rekordszámú vajdasági szavazópolgár adta le voksát.

„A 78,4 százaléka a levélszavazatoknak visszakerült a szabadkai Magyar Főkonzulátusra. Ez a szám messze meghaladja a magyarországi részvételi adatokat. Az embereknek fontos volt, hogy részt vegyenek a szavazáson, ez látszott tegnap este Budapesten is, az eredményvárón. Úgy éltük meg ezt az eredményt, mint a mi eredményünket, amihez hozzájárultunk.”
 

Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, a Fidesz-KDNP győzelme a határon túli magyaroknak is nagyban köszönhető, hiszen míg 2018-ban 378 449-en regisztráltak a magyar Országgyűlési választásra, addig az ideire jóval többen, mintegy 456 129-en.

„Három főkonzulátust emelnék ki, a csíkszeredait, a kolozsvárit és a szabadkait. Ezekre érkezett be a legtöbb levélszavazat. Hagyományosan, a vajdasági magyarság, a bácskai, a szerémségi, a bánáti magyarság nagyon szépen teljesített.”
 

Az eseményen Pásztor István kiemelte, a kampány kalákában zajlott hiszen a Fidesz-KDNP a VMSZ-t, míg a VMSZ a Fidesz-KDNP-t támogatta. Életbevágó, húsbavágó kérdés volt a VMSZ számára, hogy a Fidesz-KDNP maradjon hatalmon – mondta a VMSZ elnöke. A várakozásuk megvalósulni látszik úgy a magyar Országgyűlési választások, mint a szerbiai parlamenti és köztársasági elnöki választások kapcsán – emelte ki a politikus.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír