Ugrás a tartalomra

Új épületszárnyat avattak fel az óbecsei Than Emlékházban

Új épületszárnyat avattak fel az óbecsei Than Emlékházban

 Hét évvel az épület átadása után ma új épületszárnyat avattak fel az óbecsei Than Emlékházban.

A kiállításoknak és rendezvényeknek helyt adó új helyiség mellett az intézményben ezentúl a civil szervezeteknek is lesznek irodái.

Hét évvel ezelőtt avatták fel a Than Mór festőművész és Than Károly kémikus szülőházából kialakított Than Emlékházat Óbecsén. Stepanov Toll Eleonóra kiállításának a megnyitójával szerdán már egy új épületszárnyat adtak át a rendeltetésének. Az intézmény bővítését a Magyar Nemzeti Tanács révén 24,5 millió forinttal támogatta a magyar kormány.

Bonifárt László, elnök, Than Fivérek Értelmiségi Kör, Óbecse: „Az épületünknek ez a szárnya főleg a kiállításokról fog szólni, előadásokat szeretnénk itt tartani, és szeretnénk ezt az épületszárnyat a teljes közösségünk számára egy közösségi térré alakítani.”

Az emlékházat üzemeltető Than Fivérek Értelmiségi Kör keretében több szakcsoport is működik. Molnár Viktor a mezőgazdasági és környezetvédelmi szakcsoportot vezeti.

Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei községi szervezetének elnöke: „Tavasszal és ősszel is képzések vannak, illetve a Méz és bor rendezvényt immár öt éve szervezzük meg. A jövőben a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve igyekszünk a fiatalokat mind jobban bevonni.”

Tavaly rekordszámú, több mint 5500 látogatója volt az intézménynek, ők a tudományos park és a Than fivérek munkásságának emléket állító kiállítótermek miatt térnek be a Than Emlékházba.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Én nagyon elégedett vagyok azzal, amit az elmúlt 10 évben nyomon lehetett itt követni a Than-ház felújításával, kialakításával, funkcióba helyezésével, fejlesztésével, vonzerejével kapcsolatban, ugyanis kb. bő 10 év áll mögöttünk azt figyelembe véve, amikor ennek az épületegyüttesnek a felújítása elindult. Hála Istennek, azt tapasztalom, hogy élet van a falak között.”

Stepanov Toll Eleonóra kiállítása a jövő hét végéig tekinthető meg a Than Emlékházban.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP