Ugrás a tartalomra

Műanyag ládák, gumicsizmák ajándékba

Műanyag ládák, gumicsizmák ajándékba

Tartományi támogatás a topolyai termelőknek – A község hozzájárul a sertéspestis elleni védelemhez

Ezerszáz darab könnyű műanyag láda érkezett a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság támogatásaként Topolya községbe. A kiosztásuk alkalmával Kislinder Gábor községi elnök elmondta, hogy a tartományi ajándék a zöldség- és gyümölcstermesztők számára egy mindig szükséges fogyóeszköz.

– Hogy ki mennyi ládát vihetett haza, az attól függ, hogy mekkora területen gazdálkodik, illetve hogy mennyi gyümölcsfa szerepel a nyilvántartásában. Köszönjük a tartomány ilyen jellegű támogatását. Mint tudjuk, egy gazdaságban mindig elkel az efféle fogyóeszköz – hangsúlyozta a községi elnök. Tomik Nimród, a községi tanács mezőgazdasági felelőse elmondta, hogy az utóbbi időben többen is elkezdtek gyümölcs- és zöldségtermesztéssel foglalkozni azok közül a kisgazdák közül, akik nem tudták a földterületeiket valamilyen módon megnövelni.

– Javarészt a barackosok szaporodtak meg Topolyán, és egyre többen foglalkoznak mogyorótermesztéssel is. Körülbelül 100 bejegyzett gyümölcstermelőt tartunk számon, és biztosan jó helyre kerülnek ezek a tartományi támogatásként érkezett ládák – mondta Tomik.

Elsősorban a sertéspestis elleni védelemben nyújtanak jó szolgálatot azok a gumicsizmák, amelyeket a topolyai önkormányzat vásárolt az állatorvosi szakszolgálatok támogatására. Kislinder Gábor az egyik topolyai állatorvosi állomáson, a JakšićVet-ben átadott lábbelik kapcsán elmondta, hogy a községi költségvetésből szerezték be őket.

– A községi költségvetés módosítását követően gyorssegély címén mintegy 595 ezer dinár értékben, a bejegyzett állattenyésztők számát is figyelembe véve, 390 pár gumicsizmát vásároltunk az állatorvosi állomások munkatársai számára. A cél az, hogy amikor megérkeznek egy-egy telephelyre, akkor ne kelljen az előző helyszínen használt lábbeli fertőtlenítésével vesztegetni az időt – mondta el a községi elnök.

Milorad Jakšić, a 80 sertéstenyészet felügyeletét is ellátó állomás tulajdonosa hozzátette, hogy a sertéspestis egy alattomos és veszélyes megbetegedés, amelynek több fajtája is jelen van a környező országokban.

– Rendkívül fontos odafigyelni a gazdaságok higiéniájára, a folyamatos fertőtlenítésre. Ezt a célt szolgálják ezek a csizmák, amelyek csak és kizárólag egy adott gazdaságon belül lesznek használatban. Nagyon fontos, hogy a sertéspestis gyógyíthatatlan betegség, ahol felüti a fejét, ott sajnos az állományt ki kell irtani, és hogyha a tenyésztő nem jegyeztette be a jószágot, akkor sajnos kárpótlást sem kaphat – hangsúlyozta az állatorvos.

Tomik Nimród elmondta, a csizmák vásárlásával a községi vezetés azt szeretné elérni, hogy a sertéspestisnek minél kisebb esélye legyen Topolyán.

– A csizmákat elsősorban a fülezést, az oltást végző állatorvosok, az állatorvosi technikusok számára vásárolta a község, és arra kérjük a gazdákat, hogy ne használják el személyes célokra. Lekértük a községben tevékenykedő állatorvosok és a munkatársaik lábméreteit, és a csaknem 600 ezer dinár értékű vásárlást ahhoz alakítottuk – nyilatkozta Tomik, aki meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a lábbelik mind az állatorvosi állomások, mind a gazdák számára nagy segítséget jelentenek.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D. (Fotó:Kazinczy Paszterkó Diana)
Többi hír