Ugrás a tartalomra

Átadták az Aretol Kft. nagyléptékű mezőgazdasági beruházását Bácsfeketehegyen

Átadták az Aretol Kft. nagyléptékű mezőgazdasági beruházását Bácsfeketehegyen

 A fejlesztés a vajdasági magyar gazdaságfejlesztési program keretében valósult meg. A beruházás értéke 8,3 millió euró, ennek 45 százalékát biztosította a magyar kormány.

A családi vállalkozásként induló újvidéki székhelyű Aretol Kft.-nek ma már több száz állandó alkalmazottja van. A már korábban megvásárolt bácsfeketehegyi hűtőházat kibővítették, valamint új gépeket is vásároltak. A Prosperitati Alapítvánnyal kötött integrátori szerződés 80 új munkahely megteremtését, valamint 160 termelő integrálását tette lehetővé számukra. Csemegepaprika, brokkoli és karfiol termelésére kötik meg a szerződéseket. Az új beruházás összértéke mintegy 8,3 millió euró.

Nagy Sándor, cégtulajdonos, Aretol Kft.: „A több mint 20 millió eurós összbevétellel Szerbia legnagyobb zöldségfeldolgozó vállalata lettünk. Nem elhanyagolható az a tény, hogy a bevétel több mint 80 százaléka kivitelből valósul meg.”

A nagyberuházások átadásai a végéhez értek - hangsúlyozta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hozzátette, ez annak a bizonyítéka, hogy a döntések, amik megszülettek, megalapozottak voltak. A politikus a Szerbia és Magyarország közötti erős kapcsolat jelentőségére is felhívta a figyelmet.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Fontos volt az a pillanat, amikor lehetőség nyílt arra, hogy az ingázóink eleget tudjanak tenni a munkahelyi kötelezettségeinknek, illetve amikor lehetővé vált az érettségin való részvétel. Ez mind annak a nemzetpolitikának a része, amit 10 éve közösen építünk és aminek az elsődleges haszonélvezői mi vagyunk. Ezért is szeretnék köszönetet mondani.”

A magyar szerb együttműködés sikertörténete folytatódik - mondta Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter szavai szerint a világjárvány, amely most sújtja a világot még szorosabbá tette a két ország együttműködését. Hozzátette, ebben az együttműködésben Vajdaság egy sikertörténet.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „A gazdaságfejlesztési programjaink sikeresek. Ezekkel a programokkal tudjuk biztosítani a helyben maradás és a magyar nemzeti közösség helyben történő megerősödését. Ezért folytatni fogjuk a gazdaságfejlesztési programjainkat.”

A vajdasági gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően eddig 13 ezer vállalkozót, gazdát és céget támogattak mintegy 47,5 milliárd forint értékben. Ebből összesen 93 milliárd forintnyi beruházás jött létre Vajdaság területén.

Szűk körű megbeszélésen vett ma részt Szijjártó Péter Bácsfeketehegyen a Helyi közösség épületében. A helyi politikum képviselői mellett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, valamint Juhász Bálint a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője is tárgyalt a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza Vajdaság egyik legnagyobb hűtőháza és fagyasztott zöldség és gyümölcs gyára, az újvidéki székhelyű Aretol. A négy feldolgozóüzemben naponta 20 ezer tonna árut csomagolnak be, ennek legnagyobb része a külföldi piacra készül. A bácsfeketehegyi részleg jelentős támogatásból újult meg, ahol főidényben három váltásban folyik a munka.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika