Ugrás a tartalomra

Vučić: Uskoro rekonstrukcija Vlade

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je za ''Naše novine'' da će uskoro uslediti dugo najavljivana rekonstrukcija Vlade, a današnje ''Novosti'' pišu da lideri vladajuće koalicije u rekonstrukciju kreću odmah posle odluke Evropskog saveta o datumu Srbiji.

''Biće rekonstrukcije Vlade, za to nam samo treba sedam do deset dana bez stresa i obaveza oko nekih krucijalnih stvari kojima se sada bavimo'', rekao je Vučić, koji je i lider naprednjaka, u intervjuu za ''Naše novine''.

Na pitanje da li bi rekonstrukcija mogla da izazove trvenja u vladajućoj kolaiciji, Vučić je odgovorio da ne misli da je analiza nečijeg rada razlog za sukobe, naprotiv, smatra da je blagotvorna.

''Uostalom, kad smo pravili ovu Vladu dogovorili smo se da pratimo prolazno vreme, i da ako se ispostavi da neko kasni i zaostaje, takvog čoveka menjamo'', rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će na tapetu biti i ministri iz SNS-a, pa ćemo da vidimo ko je uradio dovoljno, a ko nije.

Rekonstrukcija

Lideri vladajuće koalicije u rekonstrukciju Vlade kreću, odmah posle odluke Evropskog saveta o datumu Srbiji, kadrovske promene slede i u ministarstvima i u javnim preduzećima, a neće biti pošteđeni ni neki predsednici opština i gradonačelnici, pišu ''Novosti'' navodeći da rekonstrukcija počinje odmah posle Vidovdana.

Prema saznanjima tog lista, pod lupu će doći sva politička imenovanja u Nemanjinoj 11, javnim preduzećima, a neće biti pošteđeni ni neki predsednici opština i gradonačelnici.

''Novosti'' navode da bi najpre mogli da budu smenjeni ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i vodeći čovek resora kulture Bratislav Petković.

Takođe, prema saznanjima tog lista, nije isključeno da će zbog kadrovskih pomeranja doći i do prekompozicije resora, što će iziskivati i izmene Zakona o Vladi.

Ministar Mrkonjić je rekao za ''Novosti'' da se ''ne bavi rekonstrukcijom vlade, niti uopšte sluša nagađanja na tu temu''.

''Moj posao je da rekonstruišem puteve i mostove u ovoj zemlji. Vlada je dobar tim i treba da nastavi sa radom, a ne da se bavimo zaludnim pričama'', rekao je Mrkonjić.

Gašić: Analiza rada

Potpredsednik SNS Bratislav Gašić rekao je da će ta stranka izaći sa analizom rada svih državnih, ali i lokalnih funkcionera koje je imenovala stranka.

''Potrebno je najpre ispitati rad ministara, ali i gradonačelnika i direktora javnih preduzeća. Princip odgovornosti se mora jednom jasno uspostaviti u ovoj zemlji. Zato SNS ne isključuje ni mogućnost rekonstrukcije Vlade'', rekao je Gašić za ''Novosti''.

Prema tvrdnjama tog lista, u političkim spekulacijama oko nove kombinatorike nije pošteđen ni URS, iako iz njihove ministarske ekipe niko unapred nije precrtan.

Izvesno je, ipak, tvrde ''Novosti'', da će i Dinkić morati ili da kadrovski promeša karte ili da se odrekne delova svojih portfelja.

Verica Kalanović, ministar za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj i potpredsednik URS-a rekla je ''Novostima'' da je ideju o rekonstrukciji promovisala ''stožerna stranka većine - SNS, tako da od njihove odluke sada zavisi da li se ulazi u taj proces''.

''Kao stranka smo spremni da svakoga dana pričamo o učinku u našim resorima. Rezultati svih nas trebalo bi da budu jedino merilo i za eventualne kadrovske promene'', rekla je Kalanović.

Pre novog sklapanja ministarskih kockica, tvrde ''Novosti'', moglo bi da bude upražnjeno i ministrovanje bez portfelja, koje sa sobom nosi i kancelariju za ravnomerni razvoj nerazvijenih opština.

''Novosti'' podsećaju da je ministar Sulejman Ugljanin otvoreno poručio partnerima da će tokom juna izaći iz Vlade ako se ne ispoštuje koalicioni sporazum koji se odnosi na poboljšanje statusa Sandžaka.

Prema izvorima tog lista, zasad su sigurni samo ministri iz stranaka koje imaju po jednog predstavnika u Vladi - Rasim Ljajić (SDP), Velimir Ilić (NS) i Jovan Krkobabić (PUPS).

Čolaković: Ako Srbija dobije datum, da se vlada osveži

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković smatra da ukoliko Srbija u junu dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, postoji potreba da se vlada "osveži".

Čolaković je novinarima u parlamentu rekao da je PUPS spreman da se razgovara o tome kako je koje ministarstvo radilo, kao što je za to bio spreman i kada je prvi put predlagana rekonstrukcija vlade početkom godine i da očekuje od stranaka vladajuće koalicije, pre svega SNS, SPS i URS da sednu i razgovaraju.

"Moje lično mišljenje je da ako Srbija dobije datum u junu, postoji potreba da se vlada osveži", rekao je Čolaković.

On je rekao i da pojedini sektori u vladi ne funkcionišu na najbolji način i da se zato verovatno i pokreće inicijativa za rekonstrukciju vlade.

Čolaković je naveo i da je PUPS zadovoljan kako predsednik te stranke i potpredsednik vlade i ministar rada Jovan Krkobabić obavlja posao.

Na pitanje ko u vladi ne radi dobro, Čolaković je rekao da se PUPS izjašnjava samo o svojim kadrovima, a da ostale stranke treba da ocenjuju svoje kadrove.

PUPS, kako je dodao, ne traži nove funkcije niti ministarska mesta u vladi, ali smatra da ima kvalitetne kadrove koji bi mogli da ojačaju vladu.

Govoreći o funkcionerima te stranke u javnim preduzećima, Čolaković je rekao da PUPS ima jednog direktora Milana Krkobabića, koji je na čelu PTT Srbije i da je u poslednjih godinu dana, od kada je on na toj funkciji, to preduzeće postiglo značajne rezultate.

Ilić: URS spreman za razgovor o učinku ministara i vlade

Šef poslaničke grupe Ujedinjeni regioni Srbije Vladimir Ilić izjavio je danas da je ta stranka spremna za razgovor sa koalicionim partnerima o učinku rada pojedinačnih ministara, ali i cele vlade.

Ilić je novinarima u parlamentu rekao da nije realno od njega očekivati da da objektivan odgovor na pitanje kako je zadovoljan ministrima iz URS-a, ali je ipak naveo da je zadovoljan njihovim radom, spremnošću i energijom da rade i donose rešenja.

On je ipak ukazao da građani na izborima donose konačnu odluku, ali i da vlada mora da preispita rad i tokom mandata.

"Ima mnogo lošeg stanja u pojedinim sektorima, ali to ne znači da je ministar loše radio. Možda je nasledio loše stanje. Ako definišemo kriterijume moći ćemo da damo ocenu, kao i rešenje", rekao je Ilić i zaključio da ukoliko ih partneri iz vlade ubede da su loše radili, ministri iz URS neće bežati od toga.

Stefanović: Do sada bez formalnih razgovora o promenama

Potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović izjavio je danas da se do ovog trenutka, u toj stranci nije fomalno razgovaralo o mogućoj rekonstrukciji vlade, ali da je i to jedna od opcija koje postoje.

Stefanović, koji je i predsednik parlamenta, dodao je da je SNS svakako stranka koja na ozbiljan i odgovoran način razgovara o učinku svojih predstavnika u vladi i na svim drugim odgovornim funkcijama i da ta rasprava neće izostati.

"Ukoliko se ukaže potreba da se neki ljudi promene i da tim bolje funkcioniše, mislim da niko ne može da kaže ništa loše protiv toga" rekao je Stefanović novinarima u skupštini.

On je objasnio da se SNS u proteklom periodu koncentrisala na rešavanje suštinskih problema i da je i politička i stranačka pitanja stavila u drugi plan, ali da to ne znači da se neće analizirati rad njenih kadrova.

DS: Ne rešava se problem, već se odlažu izbori

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović ocenio je danas da se rekonstrukcijom Vlade Srbije ne rešava problem, već se odlaže odluka o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, do kojih će, kako je kazao, doći zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji.

"Mislimo da će Srpska napredna stranka do kraja ove godine doneti odluku o vanrednim parlamentarnim izborima, jer je vlada pokazala potpunu nekompetentnost i dovela zemlju na ivicu ekonomske propasti", rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Poslanik DS je kazao da se "kuća može rekontruisati ako ima zdrave zidove, ali da je naša potpuna ruina" i da se ne može popravljati kozmetičkim personalnim promenama ministara, koji su, kako je ocenio, u ogromnoj većini pokazali da nisu za mesta na kojima se nalaze.

"Svaka rekonstrukcija je samo odlaganje nezibežnog (preveremenih izbora) do čega će doći zbog neslaganja koalicionih partnera, jer verovatno najveća stožerna stranka sad uviđa da su dali svu ekonomiju Dinkiću koji je nastavio sa svojim ekonomskim eksperimentima", dodao je Stefanović.

On je naveo da je država prezadužena i na ivici bankrota, te da se pribegava "neobjašnjivim metodama oduzimanja od građana da bi im se vratilo kroz plate ili penzije".

Šef poslaničke grupe DS je naveo da demokrate jedine imaju konkretan paket mera za izlazak zemlje iz krize i dodao da sigurno neće ulaziti u koaliciju sa ljudima koji ekonomiju doživljajavaju kao eksperiment.

Knežević: Ko nije radio dobro da bude zamenjen

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević rekao je danas da bi svako ko nije dobro radio trebalo da bude zamenjen boljim i kvalitetnijim kadrovima jer bi sve stranke trebalo da biraju odgovorne ljude za najvažnije poslove.

"Svako treba da preuzme odgovornost za javne poslove koje obavlja u Srbiji, jer je situacija takva da se mora dati maksimum radi postizanja najboljeg rezultata", kazao je Knežević novinarima u Čačku.

Prema njegovim rečima, ukoliko to neko nije uspeo, treba da ustupi mesto sposobnijem, boljem i pametnijem.

Upitan da li će briselski sporazum biti dostupan javnosti, Knežević je kazao da misli da je već objavljen na sajtu Vlade RS, a ukoliko nije, insistiraće da bude objavljen.

Szerző (Forrás)
RTV
Többi hír