Ugrás a tartalomra

Vučić: File zna da ćemo uraditi što smo obećali

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izneo je danas plan Srbije za napredovanje ka Evropskoj uniji, a komesaru za proširenje Unije Štefanu Fileu zahvalio na razumevanju i želji da nam pomogne i pozvao ga da se oseća kao kod kuće. Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je danas u Beogradu da Brisel podržava evropski put Srbije i naglasio da su na tom putu tri glavna prioriteta - ekonomski oporavak zemlje i reforme, uvođenje vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon razgovora s Fileom rekao da je izuzetno vazno da sto hitnije budu otvorena popglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, jer su ona vazna na putu ostvarenja pravne države i vladavine prava.

"Izneo sam Fileu plan Srbije da mi naš posao završimo najbrže, a naravno, da će sve ostalo zavisiti od država članica. Srbija ne obećava nemoguće stvari, ali File zna da smo ono što smo obećali i uradili", rekao je Vučić, dodajući da ćemo i ovog puta taj posao završiti kako bi naši građani bili deo Evrope.

On je najavio u naredna dva meseca velike događaje i u Beogradu i u regionu, te poručio da će Srbija kroz važne ekonomske zakone i reforme popraviti biznis ambijent.

"Tako će mnogo više i domaćih i stranih investitora želeti da ulaže i našu zemlju. Radićemo na većem zapošljavanju ljudi posebno u priatnom sektoru, i tu slede mnoge reforme", najavio je Vučić dodajući da ćemo mnogo toga još morati da naučimo od naših prijatelja iz EU i zahvalivši Fileu za njegovu posvećenost putu Srbije ka Uniji.

"Mi u Srbiji jesmo zahvalni Fileu što je uvek imao razumevanja i snage i želje da Srbiji pomogne. Hvala što ste došli u Srbiju, želim da osećate kao kod svoje kuće", rekao je Vučić.

File:Poštujemo stav Srbije

Komesar za proširenje EU Štefan File rekao je danas da je u razgovoru s premijerom Aleksandrom Vučićem pomenuta i Ukrajina, te da je on ponovio da EU poštuje stav Srbije kao suverene zemlje, dok je srpski premijer zahvalio Fileu što je korektno izneo stavove Unije po tom pitanju.

"Mi podražavamo teritorijalni integritet svake zemlje članice UN, razume se i Ukrajine, ali iz mnogo razloga istorijskih, tradicionalnih i svih drugih... I ako hoćete, molio sam da Srbija sačuva svoj nešto drugačiji stav u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji i verovatno sam ja bio težak kao što umem da budem i u toj temi i zato sam se izvinio i Fileu i svim gostima.", kazao je Vučić i ponovio da duguje zahvalnost i razumevanje za poštovanje Srbije, njenih stavova, njenog suvereniteta.

File je ocenio da je Srbija napravila veliki napredak na putu ka EU i da je ovo ključan period za odnose Srbije i EU. On je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, rekao da je "izuzetno ohrabrujuće videti kako su građani Srbije na proteklim izborima jasno podržali stranke koje su ambiciozno i nedvosmisleno opredeljene za evropske integracije".

On je naveo da je Nikoliću preneo podršku EU za neophodne reforme u Srbiji. "Povećaćemo našu podršku Srbiji u narednoj fazi, između ostalog i tehničkom stručnom pomoći za usklađivanje zakonodavstva u Srbiji, i da to sve bude u skladu sa potrebama Srbije, posebno potrebama građana Srbije", zaključio je File.

"Pre nekoliko dana obeležili smo desetogodišnjicu najvećeg proširenja EU. Evropske integracije Srbije su 2004. izgledale kao daleka budućnost a danas je to očigledna izvesnost. Uveren sam da Srbija ima sposobnost da tu mogućnost učini stvarnošću", naglasio je File.

Predsednik Srbije naveo je da je File danas u Srbiji kako bi pružio podršku njenoj novoj vladi i njenom program koji je veoma ambiciozan i veoma nepopularan za mandatara i vladu, ali koji ima za cilj da se Srbiju u narednih nekoliko godina oslobodi grešaka iz prošlosti.

File je, po rečima Nikolića, svojim uticajem "izmenio sliku o Srbiji", a Fileova "posvećenost tome da Srbija, kao jedna od glavnih zemalja u regionu, postane članica EU i povuče za sobom i ostale kandidate (za članstvo u EU) veoma jasno izražena".

Predsednik Srbije dodao je da će u godinama koje dolaze postati još očiglednije da je File mnogo učinio za Srbiju. "Ja ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija do sada postigla u odnosima sa njom. Personalna rešenja su na EU, ispunjavanje naših obaveza je na Srbiji", naveo je Nikolić.

Kako je istakao, ispunjavanjem uslova za članstvo u EU, građanima Srbije biće omogućeno da žive u organizovanoj zemlji u kojoj ima prava i pravde, perspektive, budućnosti i ponosa, i u zemlji koja će biti ravnopravna sa ostalima.

"Za sada još uvek ne osećam da smo baš ravnopravni sa svima u Evropi", dodao je Nikolić.

Sastanak sa predsednicom Skupštine 

Evropski komesar za proširenje Štefan File sastao se sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Sastanku u Domu Narodne skupštine prisustvuju i predsednici skupštinskih odbora za evropske integracije i spoljne poslove Aleksandar Senić i Irena Vujović.

Sa Selakovićem i Stefanovićem o poglavljima 23 i 24

Evropski komesar za proširenje Štefan File razgovarao je danas u Beogradu sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova, Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem, o pripremama za početak pregovora o Poglavljima 23 i 24 koja obuhvataju reformu policije i pravosuđa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Selaković je rekao da je prethodna vlada Srbije počela određene reformske procese, ali da je sada na novoj vladi da radi mnogo ozbiljnije i odgovornije.

Govoreći o spremnosti Srbije za proces pregovora sa EU, Selaković je naglasio da su sva ministarstva posvećena evrointegracijama, ali da su pred Ministarstvom pravde posebno veliki izazovi, jer se u okviru njegovih nadležnosti nalazi Poglavlje 23, sa kojim se otvaraju pali i zatvaraju pregovori.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova su ukazali Fileu da će ova dva ministarstva ubuduće veliku pažnju posvetiti akcionim planovima za pregovaranje poglavlja 23 i 24, kao i njihovoj implementaciji, dodaje se u saopštenju.

File je rekao da evropske institucije pažljivo prate aktivnosti koje Srbija preduzima kako bi uskladila svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU, i da su spremne, kao i do sada, da pruže podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

On je naglasio da reformske poteze koje Srbija bude činila, a koji se posebno odnose na poglavlja 23 i 24, moraju imati pozitivan efekat na život građana Srbije, dodaje se u saopštenju.

Čanak: Nije bilo ničega obeshrabrujućeg

Šef poslaničkog kluba LSV u Skupštini Srbije Nenad Čanak izjavio je da na današnjem sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom nije bilo ničega obeshrabrujućeg, da su stigla uveravanja da kriza u Ukrajini neće uticati na evropski put Srbije i da njegova poseta Beogradu govori o optimizmu sa kojim Unija posmatra novu Vladu Srbije.

“Nema nekih velikih novosti, u pitanju je samo merenje prolaznog vremena na putu Srbije prema Evropi. File je na samom početku izlaganja podcrtao da njegova poseta nije slučajna i da je u pitanju sinhornizovani nastup zvaničnika EU, što me uverava da to govori o optimizmu sa kojim EU posmatra novu Vladu Srbije, ali i da od nje očekuje vrlo jasne odgovore u tačno zadatim rokovima koje je vlada, u ekspozeu premijera, sama sebi i zadala, rekao je Čanak Tanjugu posle sastanka.

On je dodao da je na sastanku, koji je održan u Domu Narodne skupštine, u više navrata pomenuto pitanje Ukrajine i krize koja se tamo događa i njenih uticaja na evropski put Srbije, istakavši da su stigla uveravanja da to neće uticati na evropske integracije.

“U svemu tome, uz opservacije (Sulejmana) Ugaljnina i (Balinta) Pastora na položaj nacionalnih zajednica u Srbiji, i uz podsećanje da određena pitanja još nisu rešena, nije bilo ničega što bi bilo obeshraburujuće, zaključio je Čanak.

Pastor: “Srbija će morati da napiše akcioni plan vezano za poboljšanje položaja nacionalnih manjina

Šef poslaničkog kluba SVM Balint Pastor izjavio je danas da je poseta evropskog komesara za proširenje Štefana Filea ohrabrenje za novu Vladu Srbije i da je na sastanku sa predstavnicima poslaničkih grupa pre svega istaknuta važnost vladavine prava, što je u vezi i sa položajem nacionalnih zajednica u Srbiji.

“Na sastanku sam rekao da je SVM deo vladajuće koalicije upravo zbog toga što problem, ne samo mađarske nacionalne manjine, već i svih ostalih nacionalnih zajednica, želimo da rešavamo u saradnji sa Vladom Srbije, rekao je Pastor Tanjugu.

On je dodao da su zadaci Srbije na putu ka punopravnom članstvu ka Evropskoj uniji poznati i da je u razgovoru sa Fileom pre svega isticana važnost vladavine prava, što je, kako je ukazao, u vezi i sa položajem nacionalnih zajednica u Srbiji.

Pastor je precizirao da se tu pre svega misli na primenu postojećih, a ne na donošenje novih zakona i podsetio da treba do kraja ove godine doneti novi statut Vojvodine i novi zakon o finansiranju Vojvodine, kako bi bio zaokružen proces koji kasni već šest godina.

“Po Ustavu Srbije, taj proces trebalo je završiti do kraja 2008. godine. Svi ti prioriteti su sadržani u koalicionom sporazumu SNS i SVM, i nadamo se da će važne tačke iz tog dokumenta biti realizovane u narednim mesecima i godinama, rekao je Pastor.

On smatra da je sada već sigurno da će među prvim zakonima koje će skupština izmeniti sledećih nedelja biti Zakon o nacionalnim savetima nacionalih manjima.

“Srbija će morati da napiše akcioni plan vezano za poboljšanje položaja nacionalnih manjina, tako je bilo i u slučaju Hrvatske i taj naš koalicioni sporazum može da posluži kao solidna osnova za taj plan pošto je u njemu nabrojano šta bi sve država trebalo da uradi u narednim godinama kako bi se položaj pripadnika nacionalnih manjina poboljšao, istakao je Pastor.

"Vučićev program je impresivan"

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File pred današnju posetu Beogradu ocenio je da je nova vlada na dobrom putu da Srbiju povede ka EU i da je program koji je predstavio novi premijer Aleksandar Vučić impresivan.

U intervjuu za Večernjih novosti File je naveo da je reč o redovnoj poseti Srbiji, ali ovoga puta sa veoma dobrim razlogom.

"Nova vlada je nedavno položila zakletvu, tako da dolazim u Beograd da joj čestitam na odgovornosti koja joj je poverena i da razgovaram o tome kako možemo dodatno da podržimo Srbiju u pregovorima o pristupanju, koji se dobro odvijaju", naveo je File.

On smatra da je program nove vlade impresivan, kao i njegovi rokovi.

"Bavi se najhitnijim pitanjima za građane Srbije, privredom i daljim reformama vezanim za EU. Ne sumnjam u posvećenost Vlade reformama, a EU je tu da ih podrži", kazao je File.

On je poručio da posebna pažnja treba da bude posvećena ekonomiji, vladavini prava i dobrosusedskim odnosima.

"Novi tim izgleda da je na dobrom putu, na osnovu njihovih prvih izjava. Bilo bi dobro za Srbiju ako bi Vlada uspela u svemu što namerava da uradi: u ekonomskim reformama, promenama u funkcionisanju institucija, reformi pravosuđa. Sve ovo važno je za građane Srbije na prvom mestu, ali i za strane investitore", kazao je File.

On smatra da skrining pregovaračkih poglavlja dobro napreduje i ukazuje da su predstavnici Srbije dobro pripremljeni i aktivni tokom skrining sesija.

File je precizirao i da dinamika zvaničnog otvaranja pregovaračkih poglavlja zavisi od Srbije, ali i samih zemalja članica.

"Tehnički, to zavisi od toga koliko dobro i koliko brzo se Beograd pripremio za otvaranje pojedinih poglavlja. Mi se, u svakom slučaju, usredsređujemo na kvalitet a ne na vreme, jer nije reč o tome koliko brzo smo otvorili ovo ili ono poglavlje, već o tome koliko brzo i efikasno Srbija može da usaglasi svoje zakonodavstvo u određenoj oblasti s normama i pravilima Evropske unije", naveo je File.

Upitan koliko je realan cilj nove vlade da pregovori za pristupanje budu završeni do 2018, a da Srbija postane punopravna članica EU do 2020. godine File je odgovorio da je na državnoj upravi, zaista, da razvije i sprovede datume i rokove.

O politici Srbije prema Rusiji

Govoreći o ukrajinskoj krizi i politici Srbije prema Rusiji, File je ukazao da su "očekivanja od država kandidata takva da se ta zemlja ponaša u potpunosti u skladu sa pravilima EU od prvog dana svog članstva u EU".

On navodi i da ne vidi negativne posledice ukrajinske krize po proces proširenja.

Visoka očekivanja od nove vlade

File stiže samo nekoliko dana posle boravka u Beogradu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton koja je državnom vrhu, dan posle formiranja nove vlade, prenela podršku Brisela evropskom putu Srbije i predstojećim reformama.

Pred posetu Beogradu evropski komesar je rekao da njegov dolazak nedugo posle visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton označava "naša visoka očekivanja od nove vlade".

On je istakao da se očekuje stvaran napredak u sprovođenju političkog dogovora Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i Kosovo shodno svojim pozicijama napredovali u procesu pridruživanja.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimoć posetu Filea vidi kao odličan signal koji dolazi iz Brisela.

"Očekujem da to bude, ne samo protkolarna poseta koja će pokazati podršku vladi, građanima i Srbiji, već i obostranu agendu očekivanja koju bi trebalo da imamo i mi prema EU u odnosu na reforme koje smo obećali građanima i koje ćemo započeti u ovoj godini, i koje koincidiraju sa standardima EU koji bi od naše države trebale da naprave moderno društvo i funkconalnog člana u budućnosti EU", rekla je Joksimović.

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da je poseta Filea značajna za nastavak pregovora Srbije i EU a da će dve glavne teme biti hoće li u junu biti održana druga međuvladina konferencija EU i Srbije i dokle je Srbija stigla u skrininzima, odnosno kakva je perspektiva otvaranja određenih poglavlja.

Szerző (Forrás)
RTV, Beta, Tanjug, Novosti
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks