Ugrás a tartalomra

A VMSZ-nek 9 parlamenti bizottságban lesz képviselője

A szerb köztársasági parlament mai ülésén a képviselőházi bizottságok és küldöttségek megválasztásra került sor. A Vajdasági Magyar Szövetség 9 bizottságba küld képviselőt. A VMSZ az alkotmányügyi és jogalkotási bizottságba, az igazságügyi és önkormányzati, az integrációs, a pénzügyi, a mezőgazdasági, az emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó, az oktatási és tudományügyi, a szociális kérdésekkel foglalkozó, valamint az egészségügyi parlamenti bizottságba küld képviselőt.

Pásztor Bálint, a párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője elmondta, azokban a bizottságokban kaptak helyett, amelyeknek a munkájában a VMSZ részt akart venni. „Igyekeztünk úgy leosztani a helyeket, hogy mindenki közülünk egy vagy kettő bizottságban szerephez jusson, illetve természetesen figyelembe vettük, hogy az előző mandátumban ki melyik bizottságban volt és, hogy a bizottságoknak mi a hatáskörük, ki mihez ért ezen kérdéskörök közül. Azt gondolom, hogy a fontosabb bizottságokban sikerült helyhez jutnunk.”

A parlamenti bizottságok feladatai közé tartozik a törvénytervezetek megvitatása, mielőtt azok a köztársasági parlament elé kerülnének. A VMSZ szerint fontos, hogy a vajdasági magyarságot érintő kérdéseket tárgyaló, jelentősebb hatáskörökkel rendelkező bizottságok munkájában a párt képviselői is részt vegyenek.

A Vajdasági Magyar Szövetség küldötteket is delegál a nemzetközi színtérre. Az Európa Tanács parlamentáris közgyűlésében működő delegáció tagja továbbra is Kovács Elvira marad. Most már a strasbourgi bizottságban teljes jogú tagja van a VMSZ-nek, nem csupán taghelyettese. Ez nagyobb szabadságot jelent, valamint a felszólalásoknál és a szavazásnál nem kell a hely átadására várni. A Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködéssel foglalkozó bizottságba újra Pék Zoltánt választották.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt