Ugrás a tartalomra

VMSZ: Ne a szegényeken csattanjon az ostor!

Megint a vékony pénztárcájúak járnak rosszul. Ezt szeretné megakadályozni a Vajdasági Magyar Szövetség a szerbiai parlamentben. 11 új törvénytervezetről van szó a köztársasági képviselőház ma kezdődött ülésén. A szóban forgó törvények a jövő évi költségvetés és a kormány pénzügyi stratégiájának a kísérő törvényei. Az ülésen Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági képviselője is felszólalt.

A 11 új törvénytervezet között van adózást érintő törvény, olyan, amely a közszférában dolgozók fizetését szabályozná, illetve a parlament napirendjén szerepel a költségvetés rendszeréről szóló tervezet is.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői több kritikát is megfogalmaztak, egyebek mellett azzal nem értenek egyet, hogy az állami szektorban dolgozóknál csak egyes kategóriákat adóztatnának meg, illetve, hogy az átlagon felüli nyugdíjat kapó személyekre nem terjesztették ki a szolidáris adót.

„Itt azokra a nyugdíjasokra gondoltam, akik 60 ezer dináron felül kapnak nyugdíjat, mivel ilyen 38 ezer ember van az országban. Úgy gondoljuk, hogy ez nem igazságos, hogy ebbe a törvénybe nem lettek belevonva, illetve nem lettek olyan privát szektorban dolgozó emberek is, pl. magán egyetemi tanárok, bankok, akik magas jövedelmet valósítanak meg.

Úgy gondoljuk, hogy ők is kellene, hogy bizonyos értelemben szolidaritást vállaljanak a költségvetési hiány leküzdésében” – mondta Pék Zoltán.

A VMSZ az ÁFA-növelést is kritizálja, mert ez a párt szerint megint a vékony pénztárcájú emberek életszínvonalára hat elsősorban. A szegény nyugdíjasoknak ugyanis pár száz dinár is számít.

A termelőket érintő adóval kapcsolatos rendelkezésekkel azonban egyetért a VMSZ képviselője. „Ami a mezőgazdasági termelőket illeti, a bejegyzett gazdaságokat érinti, hogy az adóalapjuk csökken, illetve normírozott költségekkel számolnak, erre lehet, hogy rászavazunk, de a többi törvény ellen fogunk szavazni.”

Szerbia jövő évi költségvetési tervezete csak jövő héten kerülhet a parlament napirendjére. A Vajdasági Magyar Szövetség benyújt néhány törvénymódosítási javaslatot.

A legnagyobb probléma, hogy Vajdaságnak továbbra sem biztosítja a büdzsé az alkotmány által garantált összeget és beruházásokat, ezért a VMSZ a tervezet ellen szavaz majd. Erről a parlament várhatóan csak jövő héten dönt.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben