Ugrás a tartalomra

VMSZ: A közösségünk megmaradása a tét!

Az itthonmaradás kulcsa az erős gazdaság. Ehhez vállalkozások kellenek. A vállalkozásokhoz pedig ambíció és bátorság. A március 16-i választásokon a vajdasági magyarság arról is dönthet, hogy tevékeny részese lesz-e ennek a folyamatnak. Mindez Temerinben egy, a VMSZ által szervezett, vállalkozóknak szóló fórumon hangzott el.

Temerinben nagy hagyománya van az iparosságnak és a vállalkozásnak. Jelenleg is 900 bejegyzett vállalkozó és 200 vállalat működik. De egyre kevesebb alkalmazottal a növekvő adóterhek és a szűkülő piac miatt. Szűcs Béla, az Iparosok és Vállalkozó Egyesületének elnöke: „A legnagyobb problémák, mint minden községben, a fekete gazdaság, a munkanélküliség, a szürke gazdaság és a pénztelenség. Temerin községben hivatalosan két és félezer munkanélküli van.”

Gyakorlati megoldásokat is kínál gazdaságfejlesztési programjában a Vajdasági Magyar Szövetség. Anyaországi, EU-s, illetve köztársasági forrásokból infrastrukturális befektetéseket biztosít a magyarlakta területeken. – mondja Pék Zoltán, köztársasági parlamenti képviselő. „Nagyobb lehetőséget adunk a fiataljainknak, hogy elhelyezkedjenek, és ezért az elvándorlást is bizonyos mértékben próbáljuk csökkenteni.”

A VMSZ gazdaság- és területfejlesztési stratégiájának egyik prioritása a munkahelyteremtés és a fiatalok helyben tartása. Részleteiről a temerini iparosoknak Nagy Imre, szegedi tanár beszélt. „Vajdaságban, a magyar közösségben is vannak jó példák, ha kicsit ki tudnánk szélesíteni, nagyon sok fiatalt helyben lehetne tartani.”

A stratégiai célkitűzések eléréséért érdekünk, hogy a többség döntése a mi számunkra is kibontakozást és ittmaradást eredményezhessen – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke a temerini vállalkozóknak. „A szerbek ezt túl fogják élni, de mi 250 ezren, ha elmulasztjuk ezt a 4 évet, akkor nem fogjuk túlélni. Nem fizikailag, vagy egyénileg meg fogunk semmisülni, hanem olyan értelemben, hogy akkora vérveszteséget fogunk közösségileg elszenvedni, amiből utána nem fogunk tudni felkelni.”

Nem lehetünk érdektelenek. Szavazati jogunkkal élnünk kell március 16-án – hangsúlyozta a pártelnök.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV, fénykép Vajma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt