Ugrás a tartalomra

VMSZ-es alelnöke is lesz a köztársasági parlamentnek

VMSZ-es alelnöke is lesz a köztársasági parlamentnek

A hat alelnök közül egy a Vajdasági Magyar Szövetség soraiból kerül ki.

Ma is folytatódott a parlamenti képviselőcsoportok egyeztetése Belgrádban. A tárgyalások fő témája a szerb parlament alelnökeinek, a munkatestületek tagjainak, valamint a nemzetközi intézmények állandó küldöttségeinek megválasztása. Az ülés eredményeiről beszámolva Vladimir Orlić a Szerb Haladó Párt (SZHP) képviselője, a párt főbizottságának alelnöke kiemelte, hogy a szerb képviselőháznak 6 alelnöke lesz. Közülük kettő az SZHP, egy-egy a bosnyák és magyar nemzeti közösséget képviselő pártokból, egy a Szerbiai Szocialista Párt és egy a Mi, a nép hangja ellenzéki lista képviselői közül.

Orlić szerint Ana Brnabić mellett, akit 156 képviselő aláírásával javasoltak a köztársasági képviselőház elnökének, a legszűkebb vezetőségben minden bizonnyal az eddigi legtöbb nő kap majd helyet. Kiemelte, hogy a parlament diaszpóra és a térségbeli szerbek, valamint az oktatási, tudományos és technológiafejlesztési bizottságát ellenzéki pártok vezetik majd. A többi bizottság elnökeit hat képviselői csoport, köztük a VMSZ delegálja majd. A Szerbia az erőszak ellen, a NADA, valamint a Mi, a nép hangja – dr. Branimir Nestorović ellenzéki listák képviselői nem vettek részt a tanácskozásokon.

A megbeszélést vezető Stojan Radenović korelnök még egyszer arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy vegyenek részt a köztársasági parlament munkájában. Azt is kiemelték, hogy az ellenzéki pártok több mint 100 bizottsági helyre, valamint a nemzetközi delegációkba 20 tagot jelölhetnének.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika