Ugrás a tartalomra

Vlast najavljuje da će šefa tima za pregovore sa EU imenovati ubrzo

Pitati opoziciju

Beograd - Opozicione stranke u Skupštini Srbije žele da budu uključene u razgovore o izboru šefa državnog tima za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, kažu za Danas u DS, LDP i SVM.

U DS navode da će podržati inicijativu da ovu temu razmatra skupštinski Odbor za evropske integracije i ne isključuju mogućnost da je oni pokrenu.

U LDP kažu da nije bitan način na koji će doći do saglasnosti vlasti i opozicije i spremi su da podrže održavanje posebne sednice Odbora o pregovaračkom timu.

S obzirom na to da su lideri vladajuće koalicije Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić najavili da će se o šefu tima dogovoriti do kraja ove nedelje, ostaje nedoumica da li će i kako opozicija biti konsultovana. Podsetimo, prvi prvi pregovarač Srbije trebalo bi da vodi taj proces bar narednih pet, šest godina i da ostane na tom mestu i kada dođe do promena u vlasti.

Borislav Stefanović, šef poslaničkog kluba DS, za Danas navodi je teško očekivati da će vladajuće stranke hteti da slušaju mišljenje opozicije. „Vlast mora da shvati da će ta osoba predstavljati državu, a ne Vladu. I ranije smo im nudili dogovor oko ekonomske krize i reformi, ali nisu osećali potrebu da nas slušaju“, kaže Stefanović.

Izjave prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića o tome da šef tima „ne treba da bude diktafon Brisela“ i potpredsednice Vlade Suzane Grubvješić da ta osoba „treba da se bori za interese Srbije“, Stefanović objašnjava njihovim nerazumevanjem procesa pregovora. „Šef tima treba da bude i stručnjak i jak politički igrač.

Ako ne bude dovoljno stručan, ministri će lako izbegavati da rade svoj posao. S druge strane, pitanje je da li ova vlast želi jakog političkog igrača, koji može da im kaže da ne rade dobro“, objašnjava Stefanović.

Zoran Ostojić, poslanik LDP, za Danas kaže da šef tima treba da bude neko ko ima znanje, političku težinu i oko koga postoji široki konsenzus. „Zato je važno da vladajuća koalicija razgovara i sa opozicijom i sa drugim društvenim faktorima. Kako će se to postići, nije važno, ali može biti i preko Odbora za evropske integracije“, navodi Ostojić.

Laslo Varga (SVM), zamenik predsednika Odbora za evropske integracije, slaže se da bi mišljenje opozicije bilo dragoceno. „S obzirom na to da je Vlada nadležna za izbor šefa tima, nisam siguran da je sazivanje skupštinskog Odbora najbolji način za razgovor s opozicijom. Možda su međustranačke konsultacije rešenje“, smatra Varga.

Šef tima za pristupne pregovore sa EU trebalo bi da bude neko ko poznaje administraciju, zna kako radi sistem u Srbiji i kako da postigne da on ostvaruje ono što je potrebno za napredak pregovora. Takođe, mora da ima lični autoritet i komunikaciju s donosiocima najvažnijih odluka.

To je važno iz dva razloga - prvi, da bi mogao da ukaže na to šta je važno, i drugi, zato što će ga sistem bolje „pratiti“ ako zna da je u komunikaciji s onima koji su na čelu, inače je u opasnosti da ga ne shvataju ozbiljno.

Takođe, važno je da poznaje sistem u Briselu, da zna da predstavi naš napredak i naše zahteve, ali i da razume zahteve koje donose pregovori, njihovu dinamiku, faze, kao i značaj i ulogu pojedinih organa, ali i pojedinaca iz EU u tom procesu.

Najbolje je obezbediti kontinuitet u procesu, što znači odabrati osobu čija će stručnost i umeće u komunikaciji biti jača preporuka nego stranačka pripadnost.

Naravno, u njegovom pregovaračkom timu mora biti i stranačkih ljudi, ali najveći deo timova trebalo bi da budu profesionalci koji imaju, a vremenom će sticati još više, specifičnih znanja potrebnih za uspešno pregovaranje u svojoj oblasti.

Nataša Vučković šefica Odbora?

Članovi Odbora za evropske integracije izabraće na današnjoj sednici novog predsednika tog skupštinskog tela.

Prema saznanjima Danasa, najveće šanse da zauzme to mesto ima Nataša Vučković, potpredsednica DS, koja je postala članica Odbora zamenivši Milicu Delević, koja je preuzela dužnost zamenice generalnog sekretara Evropske banke za obnovu i razvoj.

Szerző (Forrás)
Danas, Lidija Valtner
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát