Ugrás a tartalomra

Vlada protiv vojvođanskog predloga za budžetski sistem

Vlada Srbije predložila je Skupštini Srbije da ne prihvati dopune Zakona o budžetskom sistemu, koji je predložila vojvođanska skupština.

U parlament je jutros stiglo mišljenje Vlade Srbije o tom zakonskom predlogu, u kome predlaže parlamentu da ga ne prihvati.

Vlada Srbije je u njemu, pored ostalog, navela da ključne mere fiskalne konsolidacije na prihodnoj strani predstavljaju povećanje poreskih prihoda kroz povećanje poreskih stopa, pa na taj način ukupni transfer Vojvodini, ali i ostali deo budžeta te pokrajine, prati i ključne promene u fiskalnoj politici.

U obrazloženju predloženih dopuna tog zakona piše da je poslednjim izmenama sužena osnovica za utvrđivanje obima budžeta Vojvodine "na rashode koji se finansiraju iz poreskih prihoda", čime se, kako smatra Vojvodina, znatno smanjuje obim budžeta te pokrajine.

Sužavanje osnovice za utvrđivanje obima budžeta Vojvodine, kako je navedeno, suprotno je članu 184. Ustava Srbije.

Raspravu o tom zakonskom predlogu tražili su i poslanici LDP i LSV.

Skupštinsko rukovodstvo najavilo je ranije da će se o toj temi raspravljati na posebnoj sednici, koja je bi trebalo da bude održana juče, pa se može očekivati da do rasprave dođe danas.

Bez amandmana na Zakon o budžetu Vojvodina bez 9,6 milijardi

Istovremeno će, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor sutra u republičkoj skupštini obrazložiti amandmane na Zakon o budžetskom sistemu koje je usvojio vojvođanski parlament, jer, kako je naveo, ako oni ne budu usvojeni Vojvodini će biti uskraćeno 9,6 milijardi dinara.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da se amandmanima Zakon o budžetskim nadležnostima "uvodi u ustavne okvire".

Pastor i Pajtić su danas na konferenciji za novinare izjavili da će ukoliko Zakon o budžetu ostane u sadašnjem obliku, Vojvodina bita uskraćena za 9,6 milijardi dinara.

"Posebno je loše što se ne radi o prenosu sredstava već o investicijama, a primera radi, za taj novac u Vojvodini bi mogle da se izgrade tri bolnice ili 1.260 kilometara vodovodne odnosno 800 kilometara kanalizacione mreže", rekao je Pastor.

Sutra glasanje i rasprava o budžetskom sistemu

Skupština Srbije završila je danas razmatranje amandmana na izmene Carinskog zakona, o kojima će se izjasniti sutra, kada će započeti i novu sednicu, na kojoj će razmatrati i dopune Zakona o budžetskom sistemu.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je po završetku pretresa amandmana da će glasanje biti obavljeno sutra i da je za tada zakazao i novu sednicu parlamenta.

Stefanović je na kraju sednice čestitao Aranđelovdan svim vernicima koji ga slave.

Kako je Tanjugu rekao šef poslanika URS Vladimir Ilić, na novoj sednici poslanici će raspravljati o dopunama Zakona o budžetskom sistemu, koji je predložila vojvođanska skupština.

 

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks