Ugrás a tartalomra

Vajdasági problémák az EBESZ előtt

A vajdasági magyarság legégetőbb problémáit ismertette Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője Peter Burkhardnak, az EBESZ szerbiai misszióvezetőjének. Kitért a nemzeti tanácsokról szóló törvény várható módosítására, illetve az önkormányzati fenntartású médiaházak privatizációjára.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet célja a korai figyelmeztetés, a válságmegelőzés, a válságkezelés, a válság utáni rehabilitáció. Pásztor Bálint az EBESZ szerbiai misszióvezetőjének a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításával kapcsolatban ismertette a Vajdasági Magyar Szövetség álláspontját.

Pásztor Bálint, köztársasági frakcióvezető, VMSZ: „A mi számunkra az a törvénymódosítás képzelhető el, amely valóban bővítené a nemzeti tanácsok hatásköreit. Ugyanakkor elvárjuk a minisztériumtól, hogy a nemzeti tanácsok képviselőit is bevonják a törvény-előkészítő munkába.”

Az EBESZ szerbiai missziójának vezetőjét Pásztor Bálint tájékoztatta az önkormányzati fenntartású médiumok privatizálásának problematikájáról is. „Arról tájékoztattam Burkhard urat, hogy mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy az önkormányzatoknak meg kell maradniuk alapítóknak. Meg kell őrizni többek között a szabadkai és a topolyai rádiót, illetve utóbbi esetben a televíziót is.”

Pásztor Bálint hozzátette, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség továbbra is kiáll amellett, hogy a nemzeti tanácsok médiumokat alapíthassanak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát