Ugrás a tartalomra

Vajdaság látja vendégül az AER nyári egyetemét

Párbeszéd, tolerancia, multikulturalizmus – ezek lesznek a foglalkozások fő témái

A régió jövőjével, kihívásaival, a multietnikumú Vajdaság jellegzetességeivel, a tolerancia, a több évszázados békés együttélés kérdéskörével foglalkozik majd 2014-ben az a nyári egyetem, melyet egy héten át Vajdaság különböző helységeiben rendeznek meg politikusok, szakértők, régiófejlesztési projektumokon dolgozó fiatalok részvételével.

A nyári egyetem megtartásáról szóló szándéknyilatkozatot tegnap írta alá a Tartományi Képviselőházban Pascal Goergen, az Európai Régiók Gyűlésének (AER) főtitkára és Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke.

Pásztor örömét fejezte ki amiatt, hogy a pályázó régiók közül éppen Vajdaságra esett az AER választása, melyet megtiszteltetésként élhet meg a tartomány és az állam is.

Hangsúlyozta, hogy Vajdaság e tény következtében az európai politikai nyilvánosság figyelmének középpontjában érezheti magát az AER révén, s a nyári egyetem mottójához igazodva, mely Vajdaságot a kapcsolatok és a dialógus helyszíneként értelmezi, kifejezhetjük a párbeszéd, a tolerancia iránti elkötelezettségünket, beszélhetünk az identitásmegőrzés, a regionális politika, a származástörténet, a multikulturalizmus és interkulturalizmus kérdéseiről, a kisebbségi jogokról, azok törvényes keretéről.

A képviselőház elnöke ismertette, hogy Újvidék mellett Karlócán, a péterváradi várban, Antalfalván, Torontálvásárhelyen, Erzsébetlakon, Belgrádban a köztársasági képviselőházban, Kelebián, Szabadkán és Palicson is tartanak ilyen rendezvényeket.

Pascal Goergen meglehetősen pozitívnak nevezte a szervezéssel kapcsolatos első tapasztalatokat. Mint hozzátette, most arra van szükség, hogy közösen kezdjenek az elképzelések megvalósításán dolgozni a régió politikusaival, a civil szervezetekkel és az érdekelt fiatalokkal.

Aláhúzta, hogy a vajdaságiakat a jövőre esedékes nyári egyetem befejezését követően szívesen látják más hasonló foglalkozásokon is. Kiemelte, hogy a tartomány igen aktív regionális politikát folytat, s jelentős a civil szervezetek által kifejtett tevékenység is, ami indokolttá teszi a tartomány jelenlétét az európai intézményekben.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Virág Árpád
Többi hír