Ugrás a tartalomra

Tomislav Nikolić üzenete Moszkvából: Kelet és Nyugat felé is nyitva állunk

A szerb államfő az orosz fővárosban megnyitotta a szerb-orosz befektetési konferenciát. Nikolić azt szeretné elérni, hogy minél több orosz beruházás érkezzen az országba, erősítve a két állam gazdasági, politikai, kulturális és baráti kapcsolatát. Nikolić Vladimir Putin orosz elnökkel is találkozott.

Szerbia egyre vonzóbb befektetési célpontnak minősül a stabil gazdasági környezet, a kedvező adópolitika és a különböző pénzügyi könnyítések miatt – emelte ki Nikolić. A tanácskozáson több mint 100 orosz vállalat képviseltette magát.

A potenciális befektetőknek 75 energetikai, mezőgazdasági, építészeti, idegenforgalmi, illetve ipari területre vonatkozó projektet mutattak be a Szerbiából érkező cégek, intézmények és önkormányzatok, összesen mintegy 7 milliárd euró értékben.

Egyre intenzívebb a gazdasági együttműködés a két ország között. Oroszországból az utóbbi időszakban több mint 2 és fél milliárd dollárnyi beruházás érkezett Szerbiába. Oroszország nemrég a szerb költségvetés támogatására 700, a szerb vasúthálózat fejlesztésére pedig 800 millió dollárt hagyott jóvá.

Az együttműködés legjelentősebb mozzanata a Déli áramlat gázvezeték szerbiai részének kiépítése, amely a várakozások szerint még az év vége előtt elkezdődik – mondta a szerb elnök.

Nikolić hivatalba lépése óta ötödik alkalommal találkozik Vlagyimir Putyinnal. Az elnökök a két ország kapcsolatának elmélyítéséről tárgyaltak.

Legutóbb májusban találkoztak egymással az oroszországi Szocsiban, amikor aláírták az országok közti stratégiai együttműködésről szóló megállapodást.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt