Ugrás a tartalomra

Több magyar osztály Nagybecskereken?

A bánáti iskolaigazgatók muzslyai találkozóján már a következő tanév kilátásairól is tárgyaltak

Hagyománnyá vált, hogy minden év őszén – az aktuális tanév megkezdése után – találkoznak a közép- és dél-bánáti magyar iskolaigazgatók, hogy beszámoljanak a gondjaikról és felmérjék, mi is várható a következő tanévben.

Az egyik legfontosabb kérdés mindig az, hogy a régióban működő általános iskolákban hány magyar nyolcadikos érettségizik majd, mert az alapján lehet kérni decemberben a nagybecskereki magyar középiskolai tagozatok megnyitását a következő tanítási évre.

Az utóbbi évtized tapasztalata, hogy a régióban mintegy 180–200 magyar diák teszi le a kisérettségit és többségük Nagybecskereken folytatja tanulmányait. Legalábbis eddig így volt. Ebben fontos támpont a muzslyai Emmausz fiúkollégium és a nagybecskereki leánykollégium, amelyek összesen mintegy 120 középiskolás részére biztosítanak kedvezményes bennlakást.

A keddi muzslyai megbeszélésen elhangzottakból ítélve – melyen a házigazdák mellett részt vettek a magyarittabéi, a magyarcsernyei, a tordai, a torontálvásárhelyi és a székelykevei általános iskolák képviselői, megjelent Kalapis Stojan atya a muzslyai fiúkollégium vezetője és Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár is – pedig szembe kell nézni a magyar diákok számának további csökkenésével, elsősorban az általános iskolai oktatásban.

Ugyanakkor reménykeltő, hogy Nagybecskereken a jelenlegi négy helyett jövőre akár öt magyar elsős középiskolai osztály nyílhat meg, persze, ha meglesz a minimális számú jelentkező. A gimnázium, az egészségügyi, és a villamossági (egy háromévesés egy négyéves szak) szakközépiskola mellett kilátás van egy magyar osztály megnyitására a közgazdasági középiskolában is.

Az eddigi felmérések szerint a szakácsképző magyar osztály megnyitása iránt van érdeklődés. Derűlátásra ad okot a tény, hogy az idén hét diákkal megnyílt egy hároméves magyar osztály a villamossági szakközépiskolában.

Deli Andor elmondta, hogy a jelenlegi felmérések szerint jövőre százzal kevesebb magyar elsősre lehet számítani a vajdasági iskolákban, ugyanakkor megpróbálják majd az idei szinten tartani az oktatásra szánt pénzügyi keretet.

A középiskolai osztályok szempontjából pedig folyamatban van a szakmák felmérése (a felesleg, illetve a hiányszakok), de szerinte eljött az ideje annak, hogy átfogó felmérést készítsenek az oktatás káderállományáról is. Mint elhangzott, ebből a szempontból is nehezebb helyzetben van a szórványban élő magyarság, mert 30–40 százalékos óraszámért nem jön Bánátba dolgozni egy pedagógus.

Ezért javasolták, hogy külön ösztöndíjjal támogassák azokat a pedagógusokat, akik saját falujukban maradnak dolgozni, akár kisebb óraszámmal is.

Konkrét adatokat is hallottunk. Például azt, hogy a muzslyai fiúkollégium eredetileg háromágyas szobáiban helyenként öten is vannak, s hogy jövőre 18 hely szabadul fel. Magyarittabén a tanári kar egy jó része utazik, de így is hiányzik egy matematikatanár.

A nyolc kisérettségiző helyére jövőre tíz elsős kezdi meg iskoláztatását. A hozzájuk tartozó Tamásfalván viszont a következő években minden ősszel csak egyetlen magyar elsősre számítanak. Az összevont tagozatba az idén hat kisdiák jár, jövőre már csak hárman maradnak… Sajnos ott is vannak magyar szülők, akik szerb osztályba íratják gyereküket. Torontálvásárhelyen tavaly 28 magyar elsős volt, az idén 27-en vannak, jövőre 24-re számítanak.

Székelykevén évente tízzel csökken a helybeli iskola tanulóinak a száma. Biztató ugyan, hogy jelenleg 24 óvodásuk van, de sok fiatal költözik el. Muzslyán az idén 52 elsős jár a három osztályba, jövőre nyolccal többen lesznek. Közben pedig hiányzik egy magyar tanító.

Az iskola az idén ünnepeli fennállásának 130. évfordulóját. De csak az elmúlt néhány év alatt 130-an költöztek el ebből a legnagyobb közép-bánáti faluból. Hertelendyfalván viszont nem sikerült különválasztani az összevont tagozatot, mert ahhoz egyetlen gyerek hiányzik. Ugyanakkor jó példaként hozták fel a két antalfalvi (Kovačica) gyerek utaztatását, akik az MNT iskolabusz-programjának köszönve anyanyelven tanulhatnak Torontálvásárhelyen.

Magyarcsernyén 13 elsős van, jövőre tízet várnak. Tóbán viszont már évek óta összevont tagozatra járnak a magyar és a szerb gyerekek is.

A legbüszkébbek a tordaiak lehetnek, hiszen iskolájukban hosszú idő után a 32 elsős részére két magyar első osztályt sikerült megnyitni. Az idén 19 nyolcadikos érettségizik.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kecskés István
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát