Ugrás a tartalomra

Több alapfokú bíróság lesz Szerbiában, a VMSZ támogatja a javaslatot

Az eddigi 34 helyett 66 alapfokú bíróság lesz Szerbiában a bíróságok és az ügyészségek székhelyéről szóló törvényjavaslat elfogadásával. Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője felszólalásában elmondta, a párt támogatja a javaslatot, melynek értelmében ismét lesz alapfokú bíróság Zentán és Óbecsén, de több módosító javaslatot is benyújtott.

2008-ban 134 községi bíróság szűnt meg Szerbiában. Előtte, a főleg kisebbségek lakta községekben 14 ilyen intézmény volt, amelyekből csak két alapfokú bíróság maradt meg, Szabadkán és Novi Pazarban. A bíróságok és az ügyészségek székhelyéről szóló új törvényjavaslat elfogadásával 34 helyett 66 alapfokú bíróság lesz Szerbiában.

A Vajdasági Magyar Szövetség előrelépésnek tartja a javaslatot – nyilatkozta Varga László köztársasági parlamenti képviselő. „Egy több hónapos tárgyalássorozat eredményeként, amit a minisztériummal folytattunk, a törvényjavaslatba belekerült az óbecsei bíróság újraalakítása a törökbecsei községgel együtt és a zentai bíróság újraalakítása, azzal, hogy Zentához tartozna Ada és Magyarkanizsa is.”

Azok a községek is nyernek a törvényjavaslattal, amelyekben a nemzeti közösségek többségben vannak. Azzal, hogy a bírósági egységeket drasztikusan csökkentik 102-ről 23-ra, nagyon sok olyan község lesz az országban, amely mindenféle igazságszolgáltatási egység nélkül marad.

A VMSZ kilenc módosítási indítványt nyújtott be a javaslatra. „A Tisza mentének a bírósági struktúrája a legsebezhetőbb pontja a teljes törvényjavaslatnak. Teljesen indokolatlan az a helyzet, amely alapján a létrejövő zentai bírósághoz Ada és Magyarkanizsa úgy tartozik, hogy egyik helyen sincs bírósági egység, ugyanakkor a Zentától néhány kilométerre lévő Csóka és a Magyarkanizsától néhány kilométerre lévő Törökkanizsa az onnan több tíz kilométerre lévő nagykikindai alapfokú bírósághoz tartozik.”

A Vajdasági Magyar Szövetség ezenkívül azt kéri, hogy Topolyán és Kúlán is alakuljon alapfokú bíróság, Temerinben pedig ne szűnjön meg a bírósági egység.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát