Ugrás a tartalomra

Tízezernél is több nézőre számítanak a II. Vajdasági Vágta szervezői

Ma délután már a pályán voltak, de egyelőre csak a szervezők és a lovasok

A zobnaticai lóversenypályán ma délután találkoztak a szervezők és azok, akik lovasként nyeregbe ülnek, illetve a benevezett lovak tulajdonosai, hogy felmérjék a pálya állapotát és megbeszéljék a verseny lebonyolítása előtti szervezési teendőket.

Pénteken délután ismét tartanak még egy hasonló megbeszélést, hogy minden a tervek szerint történjék majd szombaton, amikor tízezernél is több látogatóra számítanak.

Szombaton, június 21-én Zobnaticán tartják meg a II. Vajdasági Vágtát.

A tavaly első ízben megszervezett lóversenyt is hatalmas érdeklődés övezte, több, mint nyolcezer látogatója volt. A döntő egyben a budapesti Nemzeti Vágta vajdasági előfutama.

A II. Vajdasági Vágta szervezője – akárcsak az elsőé tavaly -, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány és a Vajdasági Magyar Szövetség. Bunford Tivadar, a Háló elnöke elmondta, hogy a rendezvény szombaton délben kezdődik a zobnaticai lóversenypályán.

Az ünnepélyes megnyitó után öt előfutamot bonyolítanak majd le, amit egy látványos lovasbemutató követ. Három ügetőfutam következik, majd a páros- és a négyes fogat-hajtók lépnek pályára.

A vágta programja a tavalyihoz képest több újdonságot is tartalmaz. Ezek közül különösen látványosnak és izgalmasnak ígérkezik a kettes fogat-hajtók szinkronhajtó versenye, valamint a zobnaticai ménes telivér lovainak versenye, ami egyfajta házibajnokság lesz egyben.

Az esti órákban tartják meg a Budapesti Nemzetközi Vágta vajdasági elődöntőjét is, amikor eldöntik, ki lesz az, aki Szerbiát képviselheti Budapesten a Hősök terén esedékes nemzeti vágtán. A napot, mely tudatosan úgy lett kiválasztva, hogy az év egyik leghosszabb napja legyen, a Budapesti Operettszínház művészeinek fellépése zárja.

Bunford Tivadar azt is elmondta, hogy amikor Lázár Vilmos többszörös világbajnok fogathajtó tavaly megkereste azzal az ötlettel, hogy szervezzék meg a vajdasági vágtát, úgy mérte fel, hogy egy ilyen kaliberű rendezvény megszervezéséhez támogatókra van szükség, ezért felkereste Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, aki – maga is lókedvelőként -, támogatásáról biztosította. Pásztor idén is itt lesz Zobnaticán, és a tartományi képviselőház elnökeként, emellett, mint a vágta védnöke nyitja majd meg a rendezvényt.

Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, a szervezőbizottság másik tagja a zobnaticai lóversenypályán megtartott megbeszélés alkalmával elmondta, hogy a rendezvény már tavaly bebizonyította létjogosultságát, közösségépítő szerepe pedig vitathatatlan. Az előző évhez képest az idén jó néhány új település is elküldi majd lovasát a vágtára. A belépés idén is ingyenes lesz, ételeket és italokat pedig kedvező áron lehet majd vásárolni.

Andrija Raičević, a Zobnatica Rt. igazgatója elmondta, az általa vezetett cég, mely egyben a pálya és a több mint 200 éves múlttal rendelkező ménes tulajdonosa is, mindent megtesz a verseny sikeres lebonyolítása érdekében. Mirić Námesztovszki Kornélia, a topolyai Községi Idegenforgalmi Szervezet igazgatója pedig a vágta idegenforgalmi jelentőségéről beszélt, hangsúlyozva, hogy nem titkolt cél ezen keresztül is a turizmus fellendítése is. Újdonság lesz majd, hogy ezúttal a településeknek is bemutatkozási lehetőséget kínálnak, külön standokon.

A húsznál is több benevezett ló még nem érkezett meg Zobnaticára. A benevezett lovasok, a lótulajdonosok és azok is, akik majd a nyeregben ülnek, - mert ez nem minden esetben ugyanaz a személy -, eljöttek a pályán megtartott megbeszélésre.

Dejan Davidović, a tavalyi győztes, aki a budapesti versenyen az előkelő harmadik lett végül. Ebben az évben Bácsfeketehegy színeiben lovagol. Likra nevű lovával már hónapok óta készülnek. Dejan úgy véli, a zobnaticai vágta sokban hozzájárul Vajdaságban a lovassport népszerűsítéséhez.

Cékus Árpád Kishegyest képviseli Márkusszal egy arab félvérrel, a II. Vajdasági Vágtán. Eredetileg egy másik lóval készült a versenyre, de így i bízik a jó eredményben.

A tornyosi Betyák Gabriella pedig elmondta, hogy két lova is indul a versenyen. Bahija Bársony, a 11 éves kanca, és a nyolcéves Aliha már megnyert néhány versenyt, ezért joggal bízik a sikerben. A topolyai Nagy testvérpár Arnold és Norbert üli meg őket, hivatalosan pedig Csantavért és Tornyost képviselik majd a versenyen.

Budapesten, a Hősök terén szeptemberben esedékes Nemzeti Vágta - melynek előfutama lesz tehát a vajdasági verseny -, lényegében egy hagyományőrző, történelmi bemutató, a magyarság, erejének, összetartozásának, önmagába vetett hitének szimbóluma is.

Az előfutamok szervezésekor nem a földrajzi Magyarország, hanem az egész magyar nemzet bevonására törekednek a verseny szervezői. A Nemzeti Vágtán a magyarság, - határon innen és túl -, évről évre több mint 100 településsel képviselteti magát.

A Nemzeti Vágtát a Nemzeti Lovas Programmal összhangban szervezik meg évről évre.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP