Ugrás a tartalomra

Térségünk bemutatkozott Európának

A vajdasági látnivalók és jellegzetességek legjava Strasbourgban

A vajdasági magyarok híre és kulturális öröksége eljutott Strasbourgba is. Az Európai Parlament strasbourgi épületében Deli Andor EP-képviselő kezdeményezésére berendezett kiállításon a képviselők és a látogatók számára bemutatásra kerültek a térség építészeti, kulturális és néprajzi értékei.

A megnyitón Deli Andor, valamint Pásztor István, a VMSZ elnöke is szólt a látogatókhoz. Ezt követően a parlamenti ülés ideje alatt, azaz egy héten keresztül volt látható a kiállítás, amely a tervek szerint Brüsszelben is felállításra kerül majd. 

– A kiállítás története régebbre nyúlik vissza. A Vajdasági Magyar Értéktár létezése óta volt arról szó, hogy annak anyagát be kellene majd mutatni. Az első változata a tárlatnak a szabadkai Városháza épületében volt felállítva, majd elkezdtünk a kiállítás anyagával többet foglalkozni, kibővíteni azt, és így született meg ez a mostani bemutató.

A Vajdasági Magyar Értéktár, valamint a Külhoni Magyar Értéktár listáján szereplő jellegzetességekből válogattunk olyanokat, amelyekhez hozzá lehet férni, meg lehet mutatni, és kiemelésre érdemesek.

A végleges kiállítás anyaga 14 nagy plakátból és 20 kisebb pannóból áll, amelyen bemutatásra kerülnek a régészeti, természeti, történelmi, néprajzi és kulturális értékeink is – mondta el lapunknak dr. Silling Léda néprajzkutató, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója, aki a vajdasági magyar értékeket bemutató tárlat kurátora volt, és aki Strasbourgban szakmai szempontból mutatta be az anyagot.

Mint kiemelte, a kiállítás létrejöttét nagyban segítette Deli Andor, aki maga is vajdasági, és akinek fontos volt az, hogy a szülőhelyéhez kötődő/közeli értékeket bemutathassa képviselő társainak.

– A kiállítás maga egy hétig, a parlamenti ülés ideje alatt volt látható. A történelmi értékektől kezdve az építészeti értékeken át a táji jellegzetességekig sok dolgot bemutattunk.

Érdekes volt a küldöttségünk is, hiszen akik velünk jöttek, ők mind egy-egy bemutatott helyről érkeztek, többek között volt két népviseletet viselő kupuszinai kísérőnk is, szép volt a bemutató – folytatta a néprajzkutató.

– Nagy a jelentősége a kiállításnak, hiszen így a mi értékeinket most egész Európának bemutathattuk. Nincs lehetősége minden képviselőnek eljutni Vajdaságba, személyesen megnézni ezeket a jellegzetességeket, és most, mintegy úti kalauzként adtuk ezt a kezükbe, hogy láthassák, mi van itt nálunk. Strasbourgban az egy hét alatt nagyon sok képviselő láthatta ezt, mivel ez egy döntéshozó parlamenti ülés volt, szinte minden ország képviseltette magát, és hírét vihették a vidékünknek. Izgalmas volt a fogadtatás is. A kiállítás és a látogatás egybe volt kötve a parlamenti látogatással, a megnyitó pedig a parlamenti ülés szünetében kezdődött, így sokan kijöttek. Többek között Tőkés László képviselő is megnézte a kiállítást, és gratulált hozzá. A szervezők és az asszisztensek mind nagyon kedvesek és nyitottak voltak, ami szintén jó élmény volt – mesélte a kiállításról a Szabadkai Községközi Műemlékvédő Intézet igazgatója.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Seregély Orsolya
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán