Ugrás a tartalomra

Templomszentelés Adorjánon

Ünnep volt tegnap Adorjánon: Pénzes János, a Szabadkai egyházmegye püspöke ünnepélyes szentmise keretében felszentelte a falu Sarlós Boldogasszonyról elnevezett és felújított templomát. A felújításról beszélgettem Szakály József atyával, egykori adorjáni, jelenleg Szabadka kertvárosi plébánossal.

– Nagyon régóta terveztük a templom felújítását – mondta. – 1858-ban épült a templom, a múlt században a hatvanas-hetvenes évek fordulóján volt egy nagyobb felújítás, és utána a nyolcvanas években, amikor még Nagy József atya volt a plébános, kicserélték az egész toronysisakot. Azóta átfogó munkálatok nem voltak a templomon. Amikor én itt voltam plébános, vagyis 2007-ben, elkezdtük rendbe tenni a plébániát, a szentély rekonstrukcióját, letisztítottuk a szentély meglévő bútorzatát, elkezdtük előkészíteni a tabernákulumot a felújításra, utána pár évig szünetelt a munka, és most Gábor atya vezetésével teljes egészében felújítottuk a templomot.
- Milyen munkálatok folytak?
– Most készült el a főoltár teljes berendezése, oltárdíszek, a baldachin teljes restaurációja, új csempézett padló, a padokat kijavították, a villanyhálózatot kicserélték, új stációs képek kerültek a falakra, új oltárkeresztet helyeztek el, teljes belső és külső festéssel emelték templomunk szépségét. A munkálatok művészeti vezetője dr. Korhecz Papp Zsuzsanna muzeológus, az egyházmegye művészeti ügyekkel megbízott vezetője volt.
- Miből tudták fedezni a költségeket?
– Az önkormányzat rengeteget segített, tartományi pályázatokat sikerült megnyerni, Borsos Csaba, a helyi közösség elnöke volt a civil szférából a legnagyobb mozgatóerő, de a hívek körében is rendeztünk gyűjtést.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B-a
Többi hír