Ugrás a tartalomra

Találkozó a püspökeinkkel

A Szabadkai Püspökségen hétfőn délelőtt Pénzes János megyéspüspök, Német László nagybecskereki püspök, Csete Szemesi István református püspök és Dolinszky Árpád evangélikus püspök fogadták a Vajdasági Magyar Szövetség küldöttségét: Pásztor István elnököt, Varga László és Pásztor Bálint köztársasági képviselőket és Tóth Tivadart, a VMSZ tartományi képviselőcsoportjának vezetőjét.

A baráti beszélgetésen áttekintették az eddigi együttműködést és a jövő feladatait.

Az egyházi vagyon visszaszármaztatása terén ugyan születtek eredmények, ám a folyamat különösen a termőföldek visszaadása terén, nem halad kellő ütemben.

A papság szociális státuszának rendezése eddig nem járt sikerrel, így ez megmarad a közeljövő feladatául.

A találkozó résztvevői reményüket fejezték ki, hogy a szerb Kormány egyházpolitikája a jövőben a nemzetközi mércékkel összhangban fog működni, különös hangsúllyal a már meglévő törvények igazságos (nem részrehajló) alkalmazása által.

A megbeszélés résztvevői fontosnak tartják, hogy a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar keretében mielőbb megkezdje működését a Hitoktatói szak. Egyben méltányosnak tartanák, ha az állam pénzt biztosítana a korábban épségben elvett, de lepusztult állapotban visszaadott egyházi ingatlanok tatarozására.

A VMSZ sajtószolgálata

Többi hír