Ugrás a tartalomra

Szigorúbb szociális segélyezési rendszer

Csikós László: Aki nem hajlandó eleget tenni az állam követelményeinek, nem számíthat támogatásra

 

Az október 15-én elfogadott kormányrendelet miatt az eddigieknél jóval szigorúbb megszabásokra számíthatnak a szociális segélyből élők. A rendelet értelmében a munkaképes, szociális segélyben részesülő személyeknek a jövőben egyebek mellett közhasznú munkát kell ellátniuk, hogy a továbbiakban is élhessenek ezen jogukkal.

Csikós László, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium államtitkára lapunknak nyilatkozva megjegyezte: az állam nem szeretné, ha a szociális juttatásban részesülők felfekvési sebekben vagy izomsorvadásban szenvednének, ezért a kormány a rendelettel próbálja megváltoztatni életmódjukat.

– Mostantól elvárás, hogy ezek az emberek képzésben, átképzésben vegyenek részt. Tény, hogy a szociális juttatásból élők egy nagy hányada továbbra is hüvelykujját a pecsétpárnára nyomva ír alá, és nagyjából a 85-90 százalékuk általános iskolai tanulmányait sem fejezte be. Azokat, akik esetleg korábban megkezdték a középiskolát, a felnőttoktatásba kapcsolnánk be. A függőségi betegségben szenvedőknek lehetőséget adunk arra, hogy gyógyíttassák magukat. A munkaképes személyeket a közhasznú munka rendszerébe kívánjuk bekapcsolni. Mindehhez az kell, hogy a szociális munkaközpontok különféle együttműködési szerződéseket írjanak alá oktatási intézményekkel, felnőttoktatási intézményekkel, közvállalatokkal, valamint olyan gazdasági társaságokkal, amelyek közhasznú munkára tudnák alkalmazni a szociális segélyből élőket. Amennyiben ezek a személyek nem hajlandók mindebben részt venni, akkor többé nem részesülhetnek segélyben. Ha valaki egészségügyi okokra hivatkozva tagadja meg az együttműködést, azt egészségügyi intézményben vizsgálják meg és állapítják meg állításának valóságtartalmát. Jól látszik, hogy itt egy rendkívül összetett rendszerről van szó, nem csak arról, hogy kiküldjük az embereket a terekre dolgozni. Oktatás, átképzés, gyógyíttatás és munka. Így próbálja meg az állam bevonni a társadalomba ezeket az embereket. Az intézkedések minden szerbiai állampolgárra vonatkoznak, többségre és kisebbségre egyaránt. Mindez persze nem holnap indul be, először el kell fogadni a kapcsolódó szabályzatokat. Ismervén a körülményeket és a szerbiai bürokráciát, becslésem szerint hat hónap múlva állhat fel a rendszer – magyarázta Csikós.

A beszélgetés folytatásában megtudtuk, hogy az új összetételű szociálpolitikai minisztérium az idén májusban, júniusban felülvizsgálta a különböző szociális juttatások rendszerét, és bizonyos tételekből sikerült lefaragnia. Korábban az országban 300 ezer szociális segélyezett volt, ma számuk 267 ezer körül alakul. Családi pótlékot korábban 385 ezer család kapott, ma 383 ezer. Utóbbi juttatással kapcsolatban Csikós megemlítette, hogy az önkormányzatoknak hamarosan kérniük kell az iskoláktól azon gyermekek listáját, akik október 24-ig 30 igazolatlan órát gyűjtöttek össze. Azokról a gyerekekről van szó, akiknek a szülei családi pótlékot kapnak. Ha meglesz a lista, akkor az önkormányzat családi pótlékokért felelős munkatársainak kapcsolatba kell lépniük a szülőkkel, és kérniük kell a rendszeres iskolalátogatásról szóló igazolást, taglalta az államtitkár. Ha a szülőknek nem sikerül igazolniuk, hogy gyermekük rendszeresen látogatja az iskolai előkészítőt vagy az általános iskolát, illetve azt, hogy miért nem, akkor decemberben elveszítik a jogot a családi pótlékra.

Csikós emlékeztetett, hogy a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közötti koalíciós szerződésnek a szociális segélyek rendszerének megreformálása is eleme. A koalíciós szerződés mentén a VMSZ azt is szorgalmazta, illetve szorgalmazza, hogy a többszörösen visszaeső bűnelkövetők kerüljenek ki a szociális segélyezés rendszeréből. Csikós ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ez a téma is napirenden van.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kép: Tanjug
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP