Ugrás a tartalomra

Szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés - otthonfelújítás állami támogatással

Szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés - otthonfelújítás állami támogatással

 A nyílászárók cseréjére vonatkozó támogatási lehetőség várhatóan júniustól már elérhető lesz, a többi pedig a jövő év elejére várható - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Jaksa Róbert környezetvédelmi államtitkár.

A Bányászati és Energiaügyi Minisztérium előkészített három törvényt, az energia-, az energiahatékonysági és a megújuló energiákról szóló törvényt. Ezek szerint állami támogatással cserélhetjük le hamarosan nyílászáróinkat és ez lehetővé teheti a fűtési számlák akár 15-20 százalékos csökkenését is. A nyílászárók cseréjénél a költségek 50 százalékát fele-fele arányban az Energiahatékonysági Igazgatóság és a helyi önkormányzat állja, a másik felét pedig az ingatlan tulajdonosa.

A támogatásokat a tervek szerint az épületek külső szigetelésére is igényelhetik majd a polgárok. Az elmúlt időszakban egyébként jócskán megemelkedett a külső szigeteléshez használt alapanyagok ára, például a sztiroporért, vagyis hungarocellért csaknem 80 százalékkal fizetünk többet, de a betonvas és a ragasztó is megdrágult. A szakértők szerint a külső szigeteléssel 25-30 százalék energiát is megspórolhatunk.

Az elkövetkező időszakban tehát majd az új energiatörvények értelmében több fajta támogatásra is pályázhatnak a szerbiai polgárok. Többek között nyílászárók cseréjére, a házak, lakások szigetelésére, valamint új fűtési rendszerek beszerzésére is. Szerbiában a hőerőművek után a legnagyobb szennyezők az elavult fűtési rendszerek. Mintegy 1 millió 200 ezren fűtenek szénnel és fűtőolajjal, ami nagyban szennyezi a környezetet.

Az új törvények egyebek mellett lehetővé teszik majd, hogy az áramfogyasztók áramtermelőkké is váljanak, minden házra, társasépületre napelemek kerülhetek.

Bunford Tivadar a a téma kapcsán elmondta, hogy Vajdaságban egyre több család dönt lakóházuk hőszigetelése mellett, és egyre jobb minőségű szigetelőanyagokat használnak. A Masterplast YU Kft. igazgatója a termékek árának emelkedését azzal magyarázta, hogy a világpiacon a nyersanyagok jelentősen drágultak, és a szállítási költségek is emelkedtek. Az állami otthonfelújítási pályáztok kiírásával, amelyek szigetelésre, nyílászárócserére és fűtéskorszerűsítésre vonatkoznak majd, a cég is külön akciókkal fog készülni. A vállalat bővült az utóbbi 7-8 évben, 150-ről 700-ra növelte munkatársainak számát.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír