Ugrás a tartalomra

Személye a kiállást jelenti

CSUBELA FERENCRE EMLÉKEZTEK

Crnkovity Gábor, a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója tolmácsolásában közreadott Ady Endre-gondolatok tették meghittebbé azt a rendezvényt, amelyre tegnap a bácskossuthfalvi központi temetőben került sor.

Az eseményen Csubela Ferencről, a VMSZ első elnökéről emlékeztek meg halálának 18. évfordulóján. Sírhelyénél Siflis Zoltán, a VMSZ alapító tagja mondott beszédet Csubela személyiségi jegyeire utalva, a követendő emberi és politikusi magatartásformára rámutatva:

– A politikus, ha Csubela Ferencről beszélünk, elsősorban a kiállást jelenti. A kiállás pedig végtelenül egyszerű és bonyolult dolog, nem követel sokat, csak mindent: áldozatot, lemondást, félreállást.

Csubela Ferenc nemcsak attól volt politikus, hogy választmányi elnök volt, országos képviselő, alelnök, kizárt alelnök, majd a VMSZ első elnöke, hanem attól, hogy ahol megfordult, jobbá akarta tenni kisebbségi magyar közösségeink esélyegyenlőségét.

Munkájának tartalma, mennyisége és minősége, emberi hozzáállása, felelősségérzete számunkra mérce, viszonyítási alap – fogalmazott többek között Siflis.

A megemlékezés keretében az elhunyt családja, tisztelői és politikustársai megkoszorúzták Csubela Ferenc sírját, majd Dudás Károly, a VMSZ alapító és elnökségi tagjának Kis Antal esperes sírjánál történő beszédét követően az esperes nyugvóhelynél is sor került a kegyelet virágainak elhelyezésére, majd a helyi közösség dísztermében folytatódott a VMSZ helyi szervezete és a bácskossuthfalvi helyi közösség közös szervezésében rendezett megemlékezés.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Szabó Anikó
Többi hír