Ugrás a tartalomra

Szabadka történetét bemutató kiállítás

A Vajdasági Múzeum Vajdasági városok kis történetei elnevezésű projektuma keretében A torony alatt című, dr. Papp Árpád által készített szabadkai kiállítást mutatták be kedden Újvidéken.

A hagyományos kiállításokkal szemben, amelyek egy tárgyhoz fűznek egy történetet, és azt próbálják valami koncepcióba helyezni, ez a kiállítás a szabadkai főteret, pontosabban a szabadkai városháza körüli központi teret vizsgálja, és ezen belül azt a történeti fejlődést, amit a főtér használatának a módja tételez fel.

– A főtérnek a használata mindig is a politikum, a vezetőstruktúrának volt a feladata, célja és privilégiuma. Ennek függvényében a hatalomváltások során bekövetkező változások azok, amik igazából fontosak, és amik nyomon követhetők.

A számos struktúraváltás azt a kérdést veti föl minden kutatóban, hogy meg lehet-e állapítani azt, hogy a hatalom milyen módszerrel, ill. logikával dolgozik, és mi az, amit számára fontosnak tart. Ezt a módszertani rejtélyt próbáltam három módon megragadni: a térhasználat, a műemlékek használata és eltüntetése, ill. az utcanevek változtatása által, meghatározott hatalmi struktúrák időszakaiban – mondta dr. Papp Árpád, a Szabadkai Városi Múzeum néprajzkutatója a kiállítás kapcsán. Hozzátette: a kiállítás ilyen értelemben kísérlet arra, hogy a látogató ne csupán befogadóként legyen ott, mint a tévénéző, hanem arra is, hogy igazából gondolja végig: valójában az ő településén és az általa ismert településeken ugyanez a folyamat miként zajlott le?

A torony alatt című kiállítás még a jövő hónapban is megtekinthető a Vajdasági Múzeumban. Mint azt Ózer Ágnes, a Vajdasági Múzeum igazgatója elmondta: a következő kiállítás során Nagykikinda város történetét mutatják be, a Nagykikindai Városi Múzeum ugyanis ötletes megoldással a város történetét a város nevét alkotó betűkbe helyezte el.

– Azért tartottam fontosnak a Vajdasági városok kis történetei elnevezésű projektum megszervezését, mert úgy gondolom, hogy az Újvidéken kívül levő múzeumok is produkálnak valamit, bemutatják saját városaik történetét, és az újvidéki közönségnek meg kell mutatni, hogyan látják településeik történetét ezek a történészek, néprajzosok.

Így sikerült Újvidékre hozni Pejin Attilának a Zentáról szóló kiállítását, majd most a szabadkai kiállítást, a jövőben pedig Nagykikinda, Becse és Topolya története következik. Minden ilyen és ehhez hasonló kiállítást, amely hordozható változatban van, be szeretnénk mutatni itt, a Vajdasági Múzeumban – mondta Ózer Ágnes.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, kma
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán