Ugrás a tartalomra

SVM: Pregovori sa EU, a ne izbori

Novi Sad -- Srbija treba da se sprema za razgovre sa EU, a ne za izvore, smatra potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor.

Prema njegovim rečima, u Srbiji bi se do kraja ove godine trebalo pripremati za pregovore sa Evropskom unijom, a ne za izbore i dodao da naša zemlja ne bi bila prevarena ukoliko sad ne dobije datum za početak tih pregovora.

Napominjući da ne očekuje da će 28. juna biti saopšteno kog datuma će početi pregovori Srbije i EU, Pastor je za RTV rekao da bi se moglo očekivati da Evropski savet naloži Evropskoj komisiji da izradi pregovarački okvir kao i da se uradi skrining usklađenosti naših pravnih propisa sa evropskim.

"Ako bi to bilo učinjeno, to bi značilo ogroman napredak Srbije ka punopravnom članstvu i da za nekoliko meseci i formalno mogu da počnu pregovori", ocenio je Pastor i dodao da u tom smislu ne bi trebalo praviti tako veliki razliku između "zelenog svetla" i datuma.

Ova Vlada Srbije dosta je uradila, pre svega kada je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom i stoga je ljudski očekivati i neku nagradu za to, kazao je Pastor i dodao da je "prethodna vlada te korake načinila, mi bismo danas bili u drugoj fazi ka punopravnom članstvu u EU".

Ukoliko bude odluka o skriningu i izradi pregovaračkog okvira, to će značiti da će krajem ove ili najkasnije početkom naredne godine Srbija dobiti i taj formalni datum za početak pregovora sa EU, smatra Pastor.

On je istakao da bi zato bilo pogubno u ovom trenutku ili za par meseci ići na vanredne parlamentarne izvore jer, kako je objasnio, država koja se priprema za pregovore sa EU ne može sebi da dopusti da tih nekoliko meseci, koji predstoje do početka pregovora, provede u predizbornoj kampanji.

Razlog protiv vanrednih izbora u narednih nekoliko meseci Pastor vidi i u teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj je naša zemlja pa bi izbori značili prazan hod od skoro godinu dana, što ne odgovara ni građanima a ni investitorima, koji bi odustali od ulaganja kapitala u Srbiju.

Pastor očekuje da će biti rekonstrukcije republičke vlade koja će, kako smatra, biti "dosta temeljna" i da će "svakako doneti nove ljude a da li će doneti novi program, to je drugo pitanje".

 

Szerző (Forrás)
B92, Politika
Többi hír