Ugrás a tartalomra

Subotički izborni uspeh SVM-a

Na nedeljnim izborima za skupštine mesnih zajednica u Subotici Savez vojvođanskih Mađara ostvario je značajan izborni uspeh, osvojivši najveći broj glasova u 20 mesnih zajednica. Na drugom mestu po brojnosti glasova je Demokratska stranka, a na trećem Demokratska stranka Srbije. Izlaznost birača bila je jedva nešto preko 25 odsto, ali bez obzira na to su vladajuće stranke u gradu, Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije zadovoljne izborima, dok je SVM rezultate ocenila kao odlične.

Najvećoj opozicionoj stranci u gradu, Savezu vojvođanskih Mađara, koji je na izborima učestvovao u 27 mesnih zajednica, odnosno u sedam manje od Demokratske stranke, ipak je uspelo da obezbedi oko 1500 glasova više nego demokratama. Trećeplasirani po broju glasova, DSS, dobio je najviše glasova u četiri mesne zajednice, ali je u najviše njih na trećoj poziciji, iza SVM-a i DS-a.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor je izborne rezultate ocenio kao odlične. Prema njegovim rečima, ta stranka je sada pokazala da je „jaka i zdrava“ i da ne može da se razbije „bez obzira što bi neki to voleli“. Dodao je da SVM-u nije potrebno da „meri pritisak na svakom ćošku i da dva dana uoči izbora dele pelene“ i konstatovao da „građani nisu ludi, znaju ko je ko i koga, zapravo, predstavlja“.

Potpredsednik subotičke organizacije DS-a Nenad Ivanišević ukazao je na konferenciji za medije da je koalicija (DS-DSS), koja je u potpunosti preuzela odgovornost za vođenje grada imala dobar izborni nastup, osvojivši zajednički najveći broj glasova.

Predsednik subotičkog DSS-a Bogdan Laban rekao je za „Mađar so“ da veoma zadovoljni i srećni zbog izbornih rezultata, budući da oni pokazuju da DSS ćini treću najznačajniju političku snagu u gradu. –Činjenica je da smo ojačali i da je naše članstvo utrostručeno u proteklom periodu –kazao je Laban.

Predsednik organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine u Subotici Veljko Vojnić zadovoljan je rezultatima nedeljnih izbora. On je naveo da je ta stranka dobila za 20 odsto veću podršku građana nego pre četiri godine i izneo da su prema nezvaničnim podacima osvojili 10 odsto mandata u subotičkim mesnim zajednicama.

Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről