Ugrás a tartalomra

Stefanović: Moguća nova rezolucija o EU integracijama

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović najavio je danas, tokom sastanka sa ambasadorkom Danske u Srbiji Metom Kjuel Nilsen, mogućnost usvajanja nove rezolucije o evropskim integracijama.

Stefanović je u Domu Narodne skupštine, gde je ambasadorku Danske primio u oproštajnu posetu, rekao da obaveštenost javnosti o procesu pregovaranja i o posledicama dogovorenog treba da bude značajno bolja i u tom kontekstu pomenuo mogućnost usvajanja nove rezolucije. On je podsetio i da je prethodna rezolucija o evropskim integracijama usvojena 2004. godine.

"Javna rasprava na tu temu i sam čin usvajanja bi značajno pomogli da se javnost bolje obavesti o samom procesu i prioritetima u narednom periodu", rekao je Stefanović, a saopšteno je iz parlamenta.

Stefanović je na sastanku sa Nilsen izneo nekoliko primera iskustava zemalja regiona koje su danas članice EU, a koji se odnose na njihov pregovarački proces i na ulogu parlamenta u tom procesu.

Ocenivši da je uloga parlamenta u tom procesu veoma značajna, Stefanović je istakao da su pregovori značajniji za Srbiju od partijskih interesa i da se u skupštini upravo razrađuje strategija saradnje između skupštinskih odbora.

Nilsen je, kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, iznela pozitivna iskustva Danske u procesu pregovora i pojasnila ulogu danskog Odbora za evropske poslove koji daje mandat ministrima vlade za razgovore koji se vode u Briselu.

Ambasadorka Danske je, konstatujući da odlazi iz Srbije posle šest godina, odala priznanje Stefanoviću na pristupu koji je uneo u rad parlamenta, a koji povećava njegov ugled i kredibilitet "koji je godinama bio nizak".

Kako se dodaje u saopštenju, Nilsen je rekla i da se na nacionalnom nivou, od kada je došla u Srbiju, stvari kreću u dobrom smeru, ali i da postoji problem sa inertnošću mladih.

Ona je najavila objavljivanje publikacije koju će Danska finansirati, a koja treba da pruži odgovore na sva značajnija pitanja iz procesa evrointegracija Srbije u toj oblasti. Brošura bi trebalo sadržajem i opremom da bude dostupna i razumljiva srednjoškolcima, studentima i opštoj populaciji koja pokazuje interes za EU i proces pristupanja Srbije.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug
Többi hír