Ugrás a tartalomra
2010.03.13 - 00:00

Sólyom Vajdaságban: fontos a magyar nyelvű oktatás

 

A magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta Sólyom László államfő szombaton Nagybecskereken, vajdasági látogatásának második napján.

'Szükség van magyar nyelvű óvodákra, és bővíteni kell a magyar nyelvű felsőfokú képzés körét is' - mondta a köztársasági elnök.

'Sajnálatos tény, hogy a diplomával rendelkező magyarok száma nem felel meg a (szerbiai) magyarság számarányának, ezen mindenképpen javítani kell' - jelentette ki.

Nagyon fontosnak nevezte a szerbiai magyar nyelvű iskolák megfelelő tankönyvellátását, mint mondta, nem elegendő a szerb tankönyvek magyar fordítása, 'meg kellene engedni, hogy a magyarországi tankönyveket is használhassák' ezekben az intézményekben.

Kifejtette, hogy a magyaroknak - nem csak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is - idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.

A magyar nyelvű óvodák működtetésében az egyháznak lehetne nagyon nagy szerepe - mutatott rá. 'Az egyháznak egyébként is jelentős szerepe van a magyar közösség megtartásában' - tette hozzá.

A köztársasági elnök délben a nagybecskereki püspökségen megbeszélést folytatott Német Lászlóval, a Nagybecskereki Egyházmegye püspökével.

Sólyom László a nap folyamán Újvidéken tárgyalt Egeresi Sándorral, a vajdasági tartományi képviselőház elnökével. A találkozón többek között szó volt a Duna-stratégiáról, amely - mint mondta - a 2011 első fél évében esedékes magyar EU-elnökség egyik alapvető témája lesz. A Vajdaság, mint Duna menti tartomány kulcsszerepet játszik ebben a stratégiában, és 'fontos, hogy már most közösen javasoljunk programokat az Európai Uniónak'.

Az Egeresi Sándorral folytatott megbeszélés másik témája a magyarság képviselete volt. 'Kívánatos lenne, ha az államigazgatásban, a rendőrségen, az ügyészségeken és a bíróságokon a nemzetiségek számarányuknak megfelelően lennének képviselve' - jegyezte meg Sólyom László.

A köztársasági elnök szombat délután délvidéki szórványmagyar településeket keres föl.

Vajdaság Ma

 

Többi hír
2022.07.01 - 08:44
Feladatunk, hogy megőrizzük a megmaradt épületegyüttest, ami Szabadkát azzá teszi, ami volt is.
A Községközi Műemlékvédelmi Intézet megkezdi a városközpont épületeinek átértékelését
2022.06.29 - 09:14
 Vajdaság 2021-es költségvetésének a végrehajtásáról szóló jelentés volt a Tartományi Képviselőház ülésének a középpo