Ugrás a tartalomra

Skupština Vojvodine danas o izvršenju budžeta

NOVI SAD - Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaće na sutrašnjem zasedanju o izvršenju pokrajinskog budžeta u prvih šest meseci 2013. godine. Kako RTV saznaje, još uvek nije izvesno kada će se na dnevnom redu naći i pitanje zakona o finansiranju APV, iako je i iz republičke i iz pokrajinske vlasti najavljivano da će taj akt biti usvojen još krajem juna ove godine.

Na sutrašnjoj sednici, kako saznajemo, biraće se i novi pokrajinski javni pravobranilac, pošto je Danijel Tomašević podneo ostavku na tu funkciju. Tomašević je, naime, prešao u privatni sektor i izvršitelj je sudskih odluka u Novom Sadu.

Inače, na prvom jesenjem zasedanju pokrajinskog parlamenta definitivno neće biti reči o platformi za finansiranje AP Vojvodine, koja je najavljivana još proletos, a vojvođanski čelnici to obrazlažu rekonstrukcijom Vlade Srbije, zbog koje su praktično stopirane konsultacije između predstavnika pokrajinske i republičke administracije po tom pitanju.

Podsetimo da je prethodni ministar finansija Mlađan Dinkić početkom godine formirao radnu grupu za izradu zakona o finansiranju APV u koju su bili uključeni i predstavnici Pokrajine, ali se ona ni jednom nije sastala. U međuvremenu je usledio proces rekonstrukcije Vlade Srbije, kada je promenjen i resorni ministar. A sa Dinkićevim naslednikom Lazarom Krstićem, kako saznajemo, još nije bilo kontakata u pogledu pripreme zakona o prihodima Vojvodine.

Inače, za sutrašnju skupštinsku sesiju poslanička grupa Srpske radikalne stranke podnela je tri inicjative, za koje pak nije izvesno da će se naći i na dnevnom redu.

Radikali, naime, predalažu da se vojvođanski parlament odredi prema izjavi izvestioca Jekla Kacina o otvaranju pitanja Vojvodine, kao i da pozove na bezuslovno oslobađanje lidera SRS Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala.

Takođe, radikali su predložili i da pokrajinski parlament obaveže Vladu APV da ispita mogućnosti izrade regionalnih sistema za vodosnabdevanje i da u roku od šest meseci o tome izvesti poslanike. Ovaj predlog, očekuju u SRS, mogao bi biti i prihvaćen, jer je, kako tvrde, u saglasnosti sa pokrajinskom strategijom o vodosnabdevanju.

Pokrajinski poslanici izjašnjavće se sutra i o izveštajima o poslovanju Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" i Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za prošlu godinu.

U Skupštini Vojvodine na vlasti je koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, koja ima 78 od ukupno 120 poslanika.

U opoziciji su Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka, koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije i Demokratska stranka Srbije.

Szerző (Forrás)
RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt