Ugrás a tartalomra

Sednica Skupštine APV “Proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji”

U Skupštini AP Vojvodine danas je održana tematska sednica “Proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, kojoj su prisustvovali  i predstavnici Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije.

Pozdravljajući prisutne goste, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je cilj današnje sednice da se pokrajinski poslanici detaljnije upoznaju sa samim procesom pridruživanja, kao i da se definišu zadaci koji stoje pred pokrajinskom administracijom u procesima reformi. Govoreći o značaju saradnje i uključivanja svih relevantnih faktora u poces pregovaranja, predsednik Pastor je podsetio da je SFRJ još pre 23 godine izrazila volju za pridruženje Evropskoj ekonomskoj zajednici, a da je vreme u kome ništa nije urađeno najbolji dokaz kako mogu da se izgube godine ako se na vreme ne iskoriste sve šanse.

„Zašto današnja sednica? Važno nam je da konkretizujemo proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Da pokušamo objasniti značaj reformi u poboljšanju kvaliteta svakodnevnog života građana. Naravno i da vidimo u kojoj meri i na koji način se predstavnici AP Vojvodine mogu uključiti u pregovarački proces, kao i na koji način se pokrajinski poslanici i skupštinski odbori mogu uključiti u rad novoformiranog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje“, istakao je Pastor.

On je ukazao i na neophodnost upodobljavanja unutrašnjih odnosa u Srbiji sa standardima EU i važnost pronalaženja snage za rešavanje unutrašnjih problema „jer ćemo bez toga ostati robovi neostvarenih mogućnosti“.

Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić je istakao da je Vojvodina odavno započela proces intenzivne komunikacije i saradnje sa evropskim regijama i predstavnicima evropskih institucija, te da je više puta javno rečeno da smo postali uzor nekim regijama Evrope i da smo iznad standarda koje je definisala EU i druge međunarodne organizacije.

„Građani Srbije s pravom očekuju puno od procesa evropskih integracija. Taj odgovoran posao koordinira Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, sa kojom je ostvarena odlična saradnja u svim segmentima, kako u okviru Unapređenog stalnog dijaloga, u prikupljanju Odgovora na Upitnik Evropske komisije, tako i u radu sektorskih grupa, programiranju razvojne pomoći i programima prekogranične saradnje. Siguran sam da će vođa pregovaračkog tima oformiti stabilan tim profesionalaca koji će biti okosnica rada svih državnih i pokrajinskih organa i predstavnika lokalnih samouprava, kao i svih drugih institucija, koje će izneti na svojim leđima posao prilagđjavanja evropskom pravnom sistemu i na njemu raditi kakon integracije u EU“, poručio je Pajtić.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović istakao je da Skupština AP Vojvodine ima veoma značajnu ulogu svojim članstvom u Skupštini evropskih regija (AER), jer kroz ovakav vid aktivnosti predstavljanja regiona, predstavljaju se svi građani Republike Srbije.

„Sigurni smo da dobri primeri multietničnosti Vojvodine i primeri dobre prakse viševekovnog zajedničkog života na prostoru ove pokrajine, jesu naša prednost u pocesu pristupanja“, rekao je Stefanović i dodao da je potrebno nastaviti sve aktivnosti u jačanju kapaciteta pokrajinskih institucija i lokalnih samouprava u korišćenju sredstava iz fondova EU, sa posebnim akcentom na ruralni razvoj.

On je rekao da će se pristupanjem Srbije EU, najvećem jedinstvenom tržištu, obezbediti pre svega ekonomski prosperitet i omogućiti slobodna fluktuacija radne snage, tehnologije i kapitala, slobodna konkurencija i nove investicije.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Devenport, rekao je da odnosi koje AP Vojvodina ima sa drugim regijama u okruženju i Evropi mogu biti izuzetno značajni u procesu evropskih integracija Republike Srbije, kao i njeno učešće u sprovođenju Dunavske strategije.

"Iako EU nema mandat da utiče na teritorijalnu organizaciju države, iskustvo je pokazalo da ukoliko odgovarajuće strukture za sprovođenje projekata postoje na regionalnom i na lokalnom nivou, onda je to sprovođenje efikasnije", istakao je Devenport.
 
Prema njegovim rečima, Srbija treba da osposobi kapacitete za sprovođenje regionalne politike sa ciljem smanjenja socio-ekonomskog jaza između regiona unutar zemlje ali i u poređenju sa regionima EU.
 
"Vojvodina je model multietničke i multikonfesionalne zajednice i iskreno se nadam da će tako ostati i u budućnosti", poručio je Devenport.

Ministar zadužen za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Branko Ružić rekao je da se više od 60 odsto evropskog zakonodavstva svodi na ulogu pokrajinskih i lokalnih vlasti, zbog čega je AP Vojvodina veoma važna i naglasio da je supsidijarnost jedna od osnovnih principa EU, odnosno spuštanje donošenja odluka na nivo vlasti koji je bliže građanima.

On je ocenio da je Srbija u pogledu administrativnih kapaciteta jedna od najosposobljenijih država u pocesu pristupanja EU.

„Uveren sam da će AP Vojvodina, kao i do sada doprinositi ovom procesu i da ćemo biti rasterećeni svih političkih  predubeđenja. Posebno bih naglasio važnost ovde prisutnih predstavnika lokalnih samouprava, predstavnika građana, koji su nosioci ovog procesa. Zbog toga moramo raditi u zajdeničkom interesu“, naglasio je Ružić.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je da su veoma važne sugestije koje pregovarački tim dobija od predstavnika Vojvodine i da je njena instrukcija svim podgrupama u pregovaračkom timu da se uvaže mišljenja i stavovi AP Vojvodine.

Ona je istakla da cilj nije samo članstvo u EU, nego stabilna, demokratska i razvijena država. Miščevićeva je naglasila da se mora pronaći način da se pravo EU u domaću praksu, da je neophodna transparentnost čitavog procesa i istakla i ulogu medija u povećanju transparentnosti.

Predsednica Odbora za međuregionalnu saradnju i evropske integracije Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević založila se za primenu principa supsidijarnosti  u Srbiji i ocenila da decentralizacija jača državu a ne slabi je.

"U praksi to znači da sve što može da se reši na lokalnom nivou, bude rešeno na lokalnom nivou, da na regionalnom nivou treba da se reši sve što može da se reši, a da se ne prenosi na nacionalni nivo", rekla je Sedlarević i dodala da zemlje koje su decentralizovane i regionalizovane su i ekonomski razvijenije i funkcionalnije, zbog čega i Srbija treba da se rukovodi tim principom, jer kada god je Srbija zanemarivala autonomije, ona se udaljavala od Evrope.

Nakon izlaganja, usledila je diskusija poslanika na temu važnosti što skorijeg pridruživanja Srbije EU, izazova i prepreka u ovom procesu, iskustava zemalja regiona i u važnosti uloge AP Vojvodine u procesu evropskih integracije.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát