Ugrás a tartalomra

Schweidel József szobránál emlékeztek a zomboriak

Schweidel József szobránál emlékeztek a zomboriak

Zomborban is megemlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseiről, majd a zombori születésű Schweidel József honvédtábornok és aradi vértanú mellszobrát koszorúzták meg.

A magyar himnusz eléneklésével kezdődött Zomborban az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére összeállított ünnepi műsor. A zsúfolásig megtelt Magyar Polgári Kaszinó dísztermében először a Dalárda kórus adott elő Kossuth-nótákat, majd egy zenés-verses összeállítás következett.

Szlákó József, a Magyar Polgári Kaszinó elnöke: „A Magyar Polgári Kaszinóban megemlékezünk minden évben, nem felejtjük nemzeti ünnepeinket, és nem felejtjük többek között, megemlékezünk október 6-ról is. Fontos számunkra, hisz az aradi vértanúk egyike zombori származású, mellszobra itt is van felállítva a Magyar Polgári Kaszinónak az udvarában, és ma mindenféleképp koszorúzni is fogunk. Számunkra összetartó jelentőségű az, hogy megtarthatjuk ezt az ünnepet, sok vendégünk van, reméljük, hogy sokan jelennek meg, és reméljük, hogy nem fogjuk elfelejteni a múltat, hisz aki elfelejti a múltat, az botorkál a jövőben.”

A nemzeti összetartozás ünnepe március 15-e, mondta el Maruzsa Zoltán, Magyarország köznevelésért felelős államtitkára, aki a központi ünnepségről Budapestről, a délvidéki barátaihoz utazott közösen ünnepelni.

„Március 15-e a magyar szabadság ünnepe, én úgy szoktam megközelíteni, hogy a 18. században Herder, az egyik német költő azt mondta, hogy a magyarság az el fog tűnni, fel fog olvadni a germán és a szláv tengerben. Az, hogy ez nem így történt, ezt már pontosan tudjuk, de ennek alapvetően az az oka, hogy a nemzet a talpára állt. A reformkorban elindult egy olyan nemzeti ébredés, ami aztán a nemzeti gondolatot 48-49-ben magasra emelte, és azt követően pedig a magyar állam, az intézményei és a magyar közösségek meg tudták erősíteni a nemzetet - ezt ünnepeljük a mai napon.”
 

Az alkalmi műsor után az egybegyűltek elhelyezték a kegyelet virágait a zombori születésű Schweidel József honvédtábornok és aradi vértanú mellszobra előtt.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása