Ugrás a tartalomra

Rekonstrukcija – na potezu stranački organi

BEOGRAD - Lideri stranaka vladajuće koalicije razgovarali su u četvrtak o rekonstrukciji vlade, ali ni posle jednoipočasovnog sastanka, koji je najavljivan kao početak raspleta, niko od učesnika i njihovih stranaka nije nagovestio da li su partneri postigli saglasnost o personalnim rešenjima i drugim pitanjima razmatranim u okviru procesa rekonstrukcije.

SNS će konačne stavove o rekonstrukciji definisati danas na sednici Glavnog odbora, a trebalo bi danas to da učini i Predsedništvo SPS.

nakon sednice GO SNS trebalo bi da budu saopštena imena ministara koji će biti zamenjeni.

URS će, kako je najavljeno, ovog vikenda održati sednicu Predsedništva na kojoj će predsednik stranke informisati najviše rukovodstvo o razgovorima i dogovoru sa koalicionim partnerima.

Član predsednoštva Srpske napredne stranke Jadranka Joksimović izjavila je danas da scenariji mogu da budu različiti ukoliko koalicioni partneri ne pokažu odgovornost i ponovila da izbori nisu prvo rešenje SNS-a.

Komentarišući mogućnost da URS ne bude sastavni deo koalicije, ona je za RTS rekla da to zavisi od odluke organa te stranke, odnosno od njihovog shvatanja odgovornosti.
"Lično bih bila veoma razočarana time. Bilo bi čudno da neko ko je zaista najmanji partner trenutno, ali sa istim obavezama i odgovornostima, ne želi da pokaže odgovornost", rekla je Joksimović i dodala da ne očekuje da će se to desiti.

Na pitanje kako komentariše ocenu predsednika Srbije da su problemi u ekonomiji, policiji, tužilaštvu, a ne u sportu, ona je istakla da su problemi u tim resorima veliki i da to niko ne spori.
"Cilj rekonstrukcije i jeste da probamo da institucionalizujemo te resore, baze za izgradnju pravne države", rekla je Joksimović i dodala da to ne znači da će se izgubiti iz vid i svi drugi sektori u društvu.

Ona je istakla i da je izjavu predsednika Nikolića nije razumela kao poruku da se ne treba dirati minisatrka sporta i omladine Alisa Marić već da je ukazao na ključne probleme.

Joksimović je istakla i da ne misli da je bilo ko brana izborima iako su oni izraz narodne volje, ali da u ovom trenutku SNS ne govori o njima i da oni nikome nisu u interes kako Srbija ne bi gubila još jednu godinu.
"Mi smo se opredelili za ovaj koncept temeljne rekonstrukcije pozivajući naše koalicione partnere da u tom pravcu probamo da nađemo optimalan model za funkcionisanje vlade", rekal je Joksimović.

Na pitanje da li isključuje mogućnost izbora, ona je istakla da verujem da će svi pokazati odgovornost i
ozbiljnost na onaj način na koji je to uradio prvi potpredsednik vlade i predsenik SNS Aleksandar Vučić koji je, kako kaže, bio motor vlade i pokretao brojne inicijative.

Ona je navelai da bi bila razočarana da koalicioni partneri ne prihvate istu odgovornost, ali da ne bi volela da zna da su stranke u Srbiji nespremne da se reorganizuju i da se na neki način personalno reformišu.

U naredna tri dana Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije će na sednicama nadležnih stranačkih organa definisati konačne stavove o rekonstrukciji, a mediji su ove sedmice spekulisali o najrazličitijim ishodima: od smanjenja broja i prekomponovanja ministarstava, preko istupanja URS-a iz vlade, do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Nakon jučerašnjeg razgovora Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića zvanično se oglasio samo URS, u čijem saopštenju se konstatuje da je sastanak protekao u veoma korektnom i konstruktivnom tonu, a da su sagovornici izrazili spremnost da daju lični doprinos kako bi vlada radila još bolje i efikasnije .

SNS će konačne stavove o rekonstrukciji definisati danas na sednici Glavnog odbora, a trebalo bi danas to da učini i Predsedništvo SPS.

URS će, kako je najavljeno, ovog vikenda održati sednicu Predsedništva na kojoj će predsednik stranke informisati najviše rukovodstvo o razgovorima i dogovoru sa koalicionim partnerima.

Stav o procesu rekonstrukcije vlade juče je izneo i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je poručio da da rekonstrukcija mora da bide temeljna i usmerena pre svega na resore i oblasti u kojima su problemi evidentni - u privredi, ekonomiji, finansijama, policiji, tužilaštvu...
"To su srpski problemi. Sigurno nije sport", rekao je Nikolić novinarima na Brdu kod Kranja.

On je naglasio da govori kao građanin Srbije i da kao građanin svakako ne bi bio zadovoljan ako bi se rekonstrukcija svela samo na zamenu nekoliko ministara, jer se, naglasio je, tačno zna gde je i u kojim oblastima problem.

Na pitanje da li je za rekonstrukciju vlade ili za vanredne izbore, predsednik Nikolić je ponovio podsetio da nije njegovo kao predsednika da predlaže rešenje, ali da kao građanin moze da iznese stav, objektivan i neutralan:
"Ali, ovo je Srbija u čijoj sam izgrađi i sam učestvovao, pobedama i na predsedničkim i na parlamentrim izborima i nije mi svejedno kako ide. Zbog toga sam dao svoj savet, a videćemo šta će biti", rekao je predsednik.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je da je lider SNS Aleksandar Vučić "jedini koji stoji kao brana" vanrednim izborima i poručio da oni u ovom trenutku odgovaraju samo naprednjacima.
"Ostalim partnerima u vlasti, a opoziciji da ne govorimo, izbori apsolutno ne odgovaraju i oni se ponašaju kao da oni treba da ucenuju Vučića i kao da oni treba da razmišljaju o tome da li će biti izbora ili ne", rekao je juče Vulin.

On je dodao da bi voleo kada bi svako preuzeo odgovornost za ono što je radio, ali da se boji da će Vučić biti spreman da ponese odgovornost za sve što su radili drugi.
"I to je nešto sa čime Srbija svakako mora da računa. Sutra će biti težak i u političkom smislu veliki dan. Čekamo ne samo odluku najveće partije u vladi, već čekamo i odluku najuticajnijeg i najpopularnijeg čoveka u Srbiji, za koga se bojim da će biti spreman da na sopstvenom primeru pokaže da niko nije nezamenjiv, da će na sopstvenom primeru biti spreman da ponese odgovornost koja nije njegova i bojim se da to može da izazove ozbiljne probleme posle toga", istakao je Vulin.

Ministri iz redova naprednjaka kovertirali su svoje ostavke i stavili ih na raspolaganje stranci, a nešto slično su učinili i ministri iz SPS i URS-a, a kada je reč o personalnim rešenjima sve češće se pominje mogućnost promene koalicinog sporazuma, odnosno preraspoređivanje ministarstava po strankama i podela resora.

U tom smislu najčešće se govori o podeli ministarstva finansija i privrede na čijem je čelu predsednik URS Mlađan Dinkić, a kome bi nakon podele resora ostala privreda.

Razgovara se, prema pisanju medija, i o spajanju pojedinih resora - infrastrukture i saobraćaja, ali i sporta i prosvete, a sve to bi, kako se najavljivalo, trebalo da se završi do kraja jula.

U suprotnom, proces rekonstrukcije mogao bi, prema rečima aktera i analitičara, da rezultira raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora.
 

Szerző (Forrás)
Foto Tanjug, F. Krainčanić, Dnevnik
Többi hír