Ugrás a tartalomra

A református templom felújítását és a falu betelepítésének évfordulóját ünnepelték Pacséron

Pacsér betelepítésének 231. évfordulóját, valamint a református templom felújítását istentisztelettel ünnepelték a helyiek.

A magyar kormány a Teleki László Alapítvány Rómer Flóris Tervének keretében mintegy 10 millió forinttal támogatta a pacséri református templom felújítási munkálatait.

Pacsér testvértelepüléséről, Kisújszállásról és a környező falvakból is érkeztek vendégek. Az istentisztelet keretében anyák napja alkalmából az édesanyákat is köszöntötték, majd a templomkertben megkoszorúzták a kopjafát.

A pacséri református templom 182 évvel ezelőtt épült klasszicista stílusban. 1991-ben műemlékké nyilvánították. Az elmúlt években külső és belső felújításokat végeztek rajta.

A pacséri református gyülekezetnek mintegy nyolcszáz tagja van, önkéntes adománnyal és munkájukkal is segítették a templomfelújítást. A munka több éven át zajlott. A templomtető alumínium bádoglemez borítást kapott, felújították a mennyezetet, a nyílászárókat, a falakat újravakolták, belső-külső festést végeztek.

Csányi Erzsébet, lelkipásztor, Református Egyház, Pacsér: „Próbáltunk pályázatot írni, segítséget kérni, hogy felújíthassuk a templomunkat, és tulajdonképpen szívünk is kötelez erre, hiszen az őseink számára is fontos volt, ők is áldozatok árán építették fel, mert fontos volt ez a hely, hiszen erőt meríthetünk a mindennapi küzdelmekhez és úgy gondoljunk, hogy követjük az ő példájukat, hiszen ezt kell továbbadjuk a következő nemzedéknek is.”

A magyar kormány a Teleki László Alapítvány Rómer Flóris Tervének keretében az elmúlt években mintegy 10 millió forinttal támogatta a pacséri református templom felújítási munkálatait. Káldi Gyula, építész, kuratóriumi tag, Teleki László Alapítvány: „Leginkább a gyülekezet támogatása lebegett a magyar kormány szeme előtt, hiszen egy kicsit megfogyatkozó gyülekezetről van szó, és jól tudjuk, hogy Délvidéken bizony kevés a református gyülekezet.”

1786-ban mintegy ezer, Kisújszállásról érkezett református magyar telepedett le Pacséron és azonnal templomot építettek. 48 évvel később felépült a mai református templom.

Szombathy Zoltán, tanácselnök, Pacsér: „Megmaradásunk, az őseink előtt tisztelgünk ez alatt az esemény alatt, nagyon fontos számunkra a református templom, hiszen a hitünk megőrzését és a gyökereinket jelenti számunkra.”A helyiekkel együtt ünnepelt többek között a szabadkai magyar főkonzulátus konzulja, Kollár Erika, Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „A mai ünnep erről a megújulásról, erről a hitről, ahogyan a meghívó fogalmazott, a közös hagyományról, a közös gyökerekről és a közös hitbéli értékekről szól, csak azt kívánhatjuk magunknak, az itt élő magyarságnak, hogy ezek az értékek még nagyon, nagyon sokáig ilyen közösségek által éljenek.”

A templomok lélekben, hitünkben, nyelvünkben, meggyőződésünkben, identitásunkban tartanak meg bennünket – nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Egy olyan együttműködés alakult ki, amely a közösség erősödését, a közösség megerősödését, megkapaszkodását eredményezte.

Nagyon fontos az, hogy az anyaország részéről most már a második kormányzati ciklusban nagyon, nagyon jelentős források jönnek különböző tartalmakra, többek között egyházi létesítmények felújítására, és ennek gyönyörű példája a pacséri templomfelújítás.”

Anyák napja alkalmából az édesanyákat is köszöntötték, majd a templomkertben megkoszorúzták a kopjafát.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát