Ugrás a tartalomra

Predsednik Pastor na „Srpsko-nemačkom civilnom dijalogu“

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor prisustvovao je danas „Srpsko-nemačkom civilnom dijalogu“, koji se, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Evropskog pokreta Nemačke, uz podršku Fonda za otvoreno društvo, 30. i 31. januara održava u Skupštini Srbije u Beogradu.

Učestvujući u diskusiji, predsednik Pastor je istakao da je organizovanje ovakvih konferencija veoma važno, sa aspekta povezivanja ljudi iz sfere politike, privrede, medija i civilnog društva iz Srbije i Nemačke. On je istakao da je saradnja sa Nemačkom i njenim pokrajinama od posebne važnosti i sa aspekta Vojvodine i Skupštine Vojvodine, te da nije slučajnost što od ukupino 13 potpisanih sporazuma sa različitim evropskim regijama, pet sporazuma se odnose na saradnju Vojvodine sa pet nemačkih pokrajina. 

„Sagledavanje procesa evropskih integracija koje je naša zemlja sada i zvanično otpočela, može se i mora posmatrati iz različitiih uglova, a meni se kao posebno važan čini onaj u kom taj proces posmatramo kao povezivanje ljudi. Taj direktan kontakt, u čemu civilni dijalog i civilno društvo imaju noseću ulogu, upravo je ono što daje podstrek i snagu svim ostalim vidovima saradnje“, rekao je Pastor.

On je predložio i naglasio da je Skupština AP Vojvodine spremna da u toku ove godine preuzme ulogu organizatora i domaćina sličnom civiilnom dijalogu na regionalnom nivou, sa jednom od nemačkih pokrajina.

„Smatram da ovakav događaj može da doprinese da sporazume koje smo potpisali upotpunimo konkretnim sadržajima, koji će biti dohvatni samim građanima, a to vidim i kao doprinos ukupnom procesu evropskih integracija naše zemlje“, istakao je Pastor.

Uvodna izlaganja na početku „Srpko-nemačkog civilnog dijaloga“ izneli su ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhem, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović, ministar bez portfelja zadužen za EU integracije u tehničkoh vladi Branko Ružić i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír