Ugrás a tartalomra

Predloženi Lilić, Grubač, Orlović i Sikimić

U raspravu o deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koju je Vlada APV predložila Skupštini, uključiće se unutar radnog tela vojvođanskog parlamenta Stevan Lilić, Momčilo Grubač, Srđan Sikimić i Slobodan Orlović.

Naime, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor naveo je za „Dnevnik” da su to ljudi koje će na sednici parlamenta u četvrtak predložiti za četiri člana skupštinskog Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja APV da bi to radno telo, koje treba da raspravlja o deklaraciji, bilo u potpunosti konstituisano.

Pastor je rekao je da će tri člana – profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Stevana Lilića, profesora Pravnog fakulteta u Novom Sadu u penziji Momčila Grubača, kao i advokata iz Novog Sada Srđana Sikimića, predložiti „s kvote parlamentarne većine”, a docenta novosadskog Pravnog fakulteta Slobodana Orlovića „s kvote opozicije”.

– Postoji usaglašen stav o ovom predlogu. Nadam se da će taj usaglašeni stav biti vidljiv i prilikom glasanja – rekao je Pastor.

On je ocenio da će na taj način Skupština Vojvodine i njen odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja APV „izuzetno profitirati”.

– U suštini, s tim predlogom će izuzetno profitirati Skupština i Odbor, ne samo zbog imena istaknutih poznavalaca te oblasti nego i zato što oni unose dozu stručnosti koja će prizemiti, racionalizovati i uterati u mirni tok raspravu, ne samo o deklaraciji nego, verujem, i o drugim pitanjima – kazao je Pastor.

Sem o deklaraciji, Pastor je naveo da na budućoj sednici skupštinskog Odbora očekuje i diskusiju o pitanjima koja se tiču Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, čiji deo odredbi je Ustavni sud prošle godine osporio, kao i o nizu drugih pitanja koja će, po njegovim rečima, biti aktuelizovana a odnose se na ustavno-pravni položaj Pokrajine.

Po Poslovniku o radu Skupštine Vojvodine, Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja APV ima 15 članova, od kojih su četiri iz reda istaknutih naučnih i stručnih radnika. Propisano je i da je predsednik Skupštine predsednik tog odbora.

U tom radnom telu trenutno ima 11 članova-poslanika, uključujući predsednika. Petoro su iz Demokratske stranke, a po jedan iz Saveza vojvođanskih Mađara, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Vlada Vojvodine, u čijem sastavu su DS, LSV i SVM, predložila je Skupštini deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Pokrajine. Opozicija, s druge strane, traži povlačenje tog dokumenta, ostavku predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i vanredne pokrajinske izbore.

Pastor: Šta su pesnici hteli

Skupština Vojvodine odlučivaće o deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine verovatno u maju, posle razmatranja tog dokumenta na sednici skupštinskog odbora za ustavno-pravna pitanja, izjavio je Ištvan Pastor dodajući da je po pitanju te deklaracije situacija drugačija nego posle njenog nastanka, jer je proteklih dana učinjeno dosta napora da se rasprava o toj vrućoj političkoj temi vrati u institucije.  On je sinoć za RTV, kako je preneo Tanjug, rekao da bi najrealnije bilo da ta skupštinska rasprava bude krajem maja i naglasio da je za njega to samo “početak priče” jer, kako je rekao, ima “čitav niz otvorenih pitanja na koje moramo tražiti odgovore, te odgovore dogovarati sa republičkom vladom i pretočiti ih u propise”.

SVM će izneti svoje stavove o deklaraciji na sednicama skupštinskog odbora i u skupštinskoj raspravi, rekao je Pastor i dodao da ta stranka permanentno ukazuje na otvorene probleme i pokušava da traži rešenja. On je, međutim, napomenuo da ta deklaracija “nije bila potrebna jer ona, sem tog palijativnog, generalnog, deklarativnog stava i ukazivanja na otvorene probleme, ne rešava probleme”. Pastor je napomenuo i to da je, s druge strane, trebalo verovatno da se izvrši “neka vrsta pozicioniranja, u odnosu na sopstvenu situaciju” i kako je rekao, “pretpostavlja da je to bila namera pesnika kada je definisao pesmu”.

 

Szerző (Forrás)
Dnevnik, S. Kovačević
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát