Ugrás a tartalomra

Pokrajinski izbori ne zavise od SNS

BEOGRAD - Ministar pravde i potpredsednik SNS Nikola Selaković izjavio je da njegova stranka traži održavanje i vojvođanskih izbora, jer smatra da pokrajinska vlast nema legitimitet. Međutim, kako je naveo, ta odluka "u ovom trenutku" formlano ne zavisi od SNS. Zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš kaže da će rezultati glasanja na republičkim izborima odlučiti dalji razvoj političkih prilika u Vojvodini.

Na pitanje da li će pokušati da ubedi vojvođanskog predsednika parlamenta Ištvana Pastora da raspiše te izbore, Selaković je za B92 rekao da je "Pastor dovoljno iskusan i predan političar i da će sam moći da proceni u kom trenutku do toga treba da dođe".

Selaković je takođe rekao da je u skoro svim gradovima Vojvodine, osim u jednom većem gradu, na vlasti SNS i da je na svim izborima koji su nedavno održani ubedljiva pobeda naprednjaka.

"Siguran sam da je Pastor čovek koji zna šta radi. Mi kao opoziciona stranka tražimo izbore, ali to u ovom trenutku formalno ne zavisi od nas", rekao je Selaković.

Na pitanje da li postoji namera da se razgovara sa Pastorom na tu temu, Selaković je odgovorio potvrdno.

"Imamo nameru da razgovaramo sa svakim, nema tabu tema, mislim da treba razgovaramo svi i da to je nešto što je već samo po sebi u korist građana, ne treba da stvari guramo pod tepih i svakako da treba da razgovaramo i o pokrajinskoj vlasti, jer ona ne funkcioniše na odgovorajući način", istakao je Selaković.

Selaković je kazao da ne očekuje nikakva iznenađenja kada je reč o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora i da će vlada danas uputiti obrazloženo pismo predsedniku Srbije sa zahtevom da raspusti skupštinu i raspiše izbore.

On je podsetio da je ostavka premijera procedura koja je zapisana u zakonu, ali da je i prvi potpredsednik vlade i lider naprednjaka Aleksandar Vučić rekao da je postignut politički dogovor kada ići na izbore i da je sednica Vlade Srbije zakazana za danas pre podne.

Selaković je ocenio rekao i da je najracionalnije da se republički izbori održe sa beogradskim, jer u Beogradu ima više od 1,5 mililon birača i da je neracionalno održavati dva različita tipa izbora za prilično vliki broj birača u dva odvojena termina.

"Zašto onda ne održati izbore i za celu Srbiju u istom danu i ne spojiti ih 16. marta. To je razlog za racionalnost. Svakoj razumnoj stranci su potrebni izbori, od njih ne treba bežati, oni su osnovni izbor demokratije u jednom društvu i Srbija potvrđuje da je tome dorasla", rekao je Selaković.

Selaković je takođe rekao i da ne vidi razlog da se ide i na predsedničke izbore, a činjenica da presdednik države ukazuje na određene probleme ukazuje na to koliko su ti problemi veliki.

"Ne vidim koji bi bio razlog za raspisivanje predsedničkih izbora, a kada glava države govori o problemima to nije dokaz da su potrebni predsedničkdi izbori, već dokaz da neke stvari ne funkcionišu, govori o alarmantnosti tog problema i koliko je on ozbiljan", zaključio je Selaković.

Kostreš: Ako SNS ubedljivo pobedi, razmisliti o pokrajinskim izborima

Zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš kaže da će rezultati glasanja na republičkim izborima odlučiti dalji razvoj političkih prilika u Vojvodini.

"Ako se naši birači budu bitno drugačije opredelili nego u maju 2012. i daju ubedljivu podršku SNS, onda mi koji smo sada na vlasti ozbiljno treba da razmislimo o vanrednim pokrajinskim izborima", rekao je Kostreš.

Anketa Novosti pokazuje da su u SNS i SPS uvereni da posle glasanja u Republici treba da se raspišu vojvođanski izbori, dok lider SVM-a i predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor kaže da će se u slučaju pobede SNS-a naći u delikatnoj poziciji.

"Očekivanja da raspišem izbore tada bi bila još izraženija", kaže Pastor čiji SVM, zajedno sa LSV i DS učestvuje u pokrajinskoj vlasti.

Funkcioner DS-a Miroslav Vasin navodi da "samo ako opozicija obezbedi većinu od 61 glasa u pokrajinskoj skupštini može da bude izbora u Vojvodini".

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug, Novosti
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása